Mi fán terem? Beérett a törökmogyoró! Négy különleges recept
A törökmogyorófa a legszebb parkfák egyike, főleg, ha tövétől ágas. Sűrű lombfa, nyáron mély árnyékot, kora ősszel bőséges termést ad. Szeptember elejétől szüretelhetjük, pontosabban szedegethetjük fel a földről. A termés rojtos kupacsban rejtezik, amely, ha lehull a fáról, hamar elszárad, s könnyű belőle kiszedegetni a mogyorót. Sokféle finomságot készíthetünk az ízletes és tápláló törökmogyoróból, de önmagában, rágcsaként fogyasztva is kitűnő, számos kedvező élettani hatással bír.
A törökmogyoró élettani hatásai
A törökmogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Jelentős fehérjeforrás, magas a vas-, foszfor- és káliumtartalma. Gazdag E-vitaminban, s megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B-vitaminok is. Előnyös a zsírsavösszetétele: a magas olajtartalom ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legmagasabb.
Felhasználása
A mogyoró az édesipar jellegzetes alapanyaga, gyakran találkozunk vele igényes teasüteményekben, cukrászati termékekben. Amerikában natúr mogyorópéppel ízesítik a leveseket, szószokat sűrítenek vele; töretét, reszelékét panírozáshoz használják vagy salátákra szórják. A mogyorópép és a mogyoróvaj előállításához a közönséges és a törökmogyoró egyaránt használható.
Receptek
Mogyorókrém (házi nutella)
Hozzávalók
(Egy közepes befőttes üvegre való mennyiséghez)
10 dkg porcukor (barna cukorral még jobb), 10 dkg pirított, pépesre őrölt törökmogyoró (robotgépet vagy turmixgépet használjunk, de mielőtt gépbe tennénk törjük durvára), 10 dkg 70-90 %-os étcsokoládé, 7 dkg vaj, 1 dl cukormentes sűrített tej (a legtöbb nagy élelmiszerboltban kapható fémdobozos, vagy üveges kiszerelésben)
A sűrített tej házilag is elkészíthető.
Elkészítése
Az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a lágy vajat! Alaposan keverjük össze, majd adagoljuk hozzá a pépessé őrölt mogyorót és a felmelegített sűrített tejet. Keverjük össze alaposan, botmixert is használhatunk, így még finomabb krémállagú lesz a házi mogyorókrém! Hűtőben tároljuk!
Céklasaláta pirított törökmogyoróval, fetasajttal
Hozzávalók
2 kisebb cékla, maréknyi törökmogyoró, zöld saláta mix (ruccola, frizé, lolo, madársaláta), kb. 5 evőkanál olívaolaj, só, bors, balzsamecet, 5 dkg fetasajt, méz
Elkészítés
A megmosott céklákat tegyük alufóliával bélelt jénai tálra, fűszerezzük, locsoljuk meg olívaolajjal és 2-3 evőkanál vízzel, majd csomagoljuk be az alufóliával. Előmelegített sütőben süssük vajpuhára (nagyjából másfél óra alatt sül meg 180-as hőfokon). A céklát hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. A törökmogyorót egészben és durvára törve egyaránt felhasználhatjuk, előtte pirítsuk meg. A felkockázott céklát, a morzsolt fetasajtot és a törökmogyorót szórjuk a salátára, végezetül locsoljuk meg mézes balzsamecettel (az öntetet frissen facsart narancslével ízesíthetjük).
Csokis törökmogyoró mousse
A mousse tortakrémként is felhasználható.
Hozzávalók 4 személyre
20 dkg mogyorókrém (házilag is elkészíthető, recept fentebb), 25 dkg mascarpone, 1,5 dl habtejszín, 1 csomag zselatinfix, törökmogyoró a díszítéshez
Elkészítés
A mogyorókrémet keverjük homogénre a mascarponéval. A hideg habtejszínt verjük fel félig, adjuk hozzá a zselatinfixet, majd verjük kemény habbá. A tejszínhabot forgassuk bele a mogyorókrémes masszába, alaposan keverjük össze. A mousse-t adagoljuk kis tálkákba vagy poharakba, s néhány órára tegyük a hűtőbe. Fogyasztás előtt szórjuk meg durvára vágott, pirított törökmogyoróval.
Törökmogyorós teasüti
Hozzávalók
20 dkg liszt, 7 dkg darált törökmogyoró, 20 dkg vaj (margarinnal is jó), 7 dkg porcukor, 1 csipet só
Elkészítése
A lágy vajhoz fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, a sót, a darált törökmogyorót, a lisztet, majd gyúrjuk össze. Formázás előtt pihentessük a hűtőben. Púpozott teáskanálnyi adagokat csippentsünk ki a tésztából, formázzuk gombóccá, majd sütőpapírral bélelt tepsiben lapítsuk össze. Előmelegített sütőben süssük. Vigyázat, könnyen odakap, 150-es hőfokon, légkeverőn süssük.
A kekszeket megszórhatjuk vaníliás cukorral kevert porcukorral, vagy díszíthetjük csokimázzal is a fotón látható módon. Légmentesen zárható edényben, hűvös helyen hetekig eláll.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.