Virágzó csodavilág: milliónyi tőzike fehérlik a csáfordi erdőben. Szigorított a nemzeti park, fontos információk látogatóknak!

A Győr-Moson-Sopron megyei Csáfordjánosfa mellett található ártéri erdőben február végén, március elején kezd virágozni a tavaszi tőzike. Jelenleg mintegy 17 millió tő található a 21,4 hektáros területen.

Az elmúlt években folyamatosan növekvő látogatói létszám egyre nagyobb gondot okoz a csáfordjánosfai tőzikés erdő természeti értékei számára – hívja fel a figyelmet közleményében a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

– A látogatók között sajnos mindig vannak olyanok, akik egyrészt nem megfelelő öltözetben, lábbeliben érkeznek a helyszínre, másrészt a saját élményszerzésük fontosabb, mint a természeti értékek megóvása. A kijelölt útról letérő látogatók meggondolatlan cselekedetükkel olyan taposási kárt okoztak, amelynek során a nemzeti park legszerényebb becslései szerint is több tízezer tő virág pusztult el – több millió forint értékben. Az eszmei kár pedig felbecsülhetetlen.

Az elkeserítő tapasztalatok miatt 2019 tavaszán a nemzeti park szigorítja a tőzikés védelmét.

Egyrészt, arra kérnek mindenkit, hogy kerüljék a szervezett nagycsoportos látogatást, illetve időjárástól függetlenül a tanösvény teljes szakaszán ezentúl csak gyalogosan és kizárólag magas szárú gumicsizmában közlekedjenek. Vagyis kötelezően a kijelölt úton kell haladni, még ha sáros, vagy vizes is, erre kell a vízálló lábbeli!

Ellenkező esetben a természetvédelmi őrök a terület elhagyására kérik az illetőt. A tanösvény nyomvonaláról letérni szigorúan tilos – a kijelölt útvonal jól látható – ; aki mégis letér, azt a vonatkozó jogszabályok alapján szigorúan büntetni fogják. A bírság elérheti az 50 ezer forintot is!

A nemzeti park a „tőzikés” jövőjének biztosítása érdekében a tansövény nyomvonalát is módosítani fogja, erre várhatóan a jövő évben kerül sor.

Addig is, a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai mellett a tanösvény táblák segítik a terület bemutatását, illetve a természetjárás szabályait ismertető jelzések (piktogramok) „erősítik” a felelős természetjárást.

Azok a látogatók, akik a terület értékeit inkább szakavatott vezető segítségével szeretnék megismerni, a nemzeti parknál tudnak bejelentkezni.

A tőzikéről

A tavaszi tőzike az amarilliszfélék családjába tartozik. A Pireneusoktól Belgiumig és Közép-Európában őshonos faj. Hagymás évelő növény, 15-35 centiméter hosszú. A szárán egy bókoló virág fejlődik ki, amelynek fehér lepelleveleit a csúcsuk alatt sárgászöld foltok tarkítják. Levelei tőállásúak, széles szálasak, egy centiméter szélesek. Apró toktermésük van. A növény mérgező. Kedveli a lomberdőket, ligeteket, nyirkos, de nem túl nedves réteket. Magyarországon védett növény, eszmei értéke ötezer forint.

Információk, érdekességek: www.ferto-hansag.hu

Németh Levente fotója korábban készült

 

Pölcz Klaudia Kisklau fotói korábbról

GPS szélesség: 47.413307 GPS hosszúság: 16.963599

www.ferto-hansag.hu

Fotó: Pölcz Klaudia, Németh Levente

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × egy =

hirdetés