Tradicionális angol karácsonyi puding
Az Egyesült Királyságban tradicionális karácsonyi vacsoraként karácsonykor sült pulyka kerül az ünnepi asztalra vörösáfonya mártással, pirított burgonyával, a vacsora végén pedig karácsonyi szilvapudingot fogyasztanak.
A karácsonyi puding eredete a legenda szerint a középkori Angliáig nyúlik vissza. December 25-én kell készíteni 13 összetevőből, az összetevők Jézust és a 12 apostolt jelképezik. A tésztát minden családtagnak meg kell keverni, és közben kívánniuk kell valamit. A pudingot gyakran hetekig szárítják, felakasztva, hogy íze megérjen. Korábban a pudingot textilben főzték, nem edényben.
Hozzávalók 8-10 személyre
45 dkg aszalt vegyes gyümölcs – a nagyobbakat vágjuk apróra (arany mazsola, szárított datolya, aszalt szilva, aszalt sárgabarack)
25 dkg vegyes kandírozott gyümölcshéj apróra vágva
1 kisebb alma hámozva, magházától megtisztítva, apróra vágva v. lereszelve
1 bio vagy alaposan megmosott narancs és citrom héja reszelve
1/2 narancs és 1/2 citrom kifacsart leve
4 teáskanál konyak + a megsült puding locsolásához kisebb mennyiség
5-6 dkg rétesliszt
1 teáskanál őrölt szerecsendió és szegfűszeg (mézesfűszert is használhatunk)
1,5 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg apróra vágott marhafaggyú vagy vaj
10 dkg barnacukor
10 dkg zsemlemorzsa
2,5 dkg hámozott mandula apróra vágva
2 nagy tojás
Elkészítés
Az apróra vágott faggyút, a durvára vágott mandulát, a kandírozott gyümölcsöt, a felkockázott főtt almát és az aszalt gyümölcsöket keverjük össze, majd szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a reszelt citrom- és narancshéjat, a fűszereket. Alaposan keverjük össze, ezután adjuk hozzá a citrom és a narancs levét. (A massza, ha szükséges, tejjel lazítható.)
A tojásokat keverjük ki a konyakkal és adjuk hozzá a masszához.
Forraljunk vizet egy nagyobb edényben.
Vékonyan kenjünk meg zsírral vagy vajjal/margarinnal egy nagyobb, formás tálat, üvegedényt, majd töltsük bele a masszát úgy, hogy a tészta az edény kb. 2/3-át töltse ki. (Ne érjen a forma pereméig!) A masszát fedjük le dupla sütőpapírral, a papírt madzaggal kössük át.
Helyezzük a masszával töltött sütőformát forrásban lévő vízbe, és fedő alatt, közepes lángon gőzöljük kb. 4 órát. (Egyes receptek 7-8 órás gőzölési időt ajánlanak.)
A gőzölés végén emeljük ki a pudingot az edényből. Hagyjuk kihűlni. (A puding kissé össze fog esni.)
Ha kihűlt, tekerjük konyakkal meglocsolt tiszta konyharuhába, s konyharuhástól csomagoljuk alufóliába az egészet.
A becsomagolt formát tegyük hűtőbe vagy hűvös helyre, s hagyjuk állni. A pudingot hetekig, általában négy hétig tartják becsomagolva. Tálalás előtt újra kigőzölik, a gőzölési idő 1-2 óra.
Természetesen nem kötelező négy hetet várni a kóstolásig – a puding próbája az evés.
Fotó, recept: About Food
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.