Tradicionális török desszert: sült tejberizs
A hazai török éttermekből sokak számára ismert lehet a sütlaç, azaz a sült tejberizs vagy rizspuding. Finom, laktató desszert, a gyerekek nagy kedvence.
Hozzávalók 4 adaghoz
1 liter tej
12,5 dkg rizs
10-12 dkg cukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 tk vanília kivonat (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje v. 1 tasak vaníliás cukor)
1 tojássárgája
víz
csipetnyi só
Elkészítés
Mossuk meg a rizst, majd tegyük egy nagy serpenyőbe. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi a rizst éppen ellepi. Forraljuk fel, majd fedő alatt pároljuk takarékon, amíg a rizs megpuhul (kb. 15 perc).
Egy csésze tejben keverjük össze a kukoricakeményítőt.
Ha megpuhult a rizs, adjuk hozzá a tejet, a cukrot, a sót, a vanília kivonatot és a tejben elkevert keményítőt. Forraljuk össze, majd takaréklángon főzzük, közben kevergessük. Ha besűrűsödött, még 2-3 percig hagyjuk főni.
Töltsünk ujjnyi vizet egy magas falú tepsibe.
A forró keveréket adagoljuk közepes vagy kisebb méretű tűzálló edényekbe (kerámia, jénai, alufólia), majd a megtöltött edényeket helyezzük a tepsibe.
A tojássárgát 3 evőkanál tejjel keverjük össze, és egyenletesen kanalazzuk a rizsre.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 25 percig, amíg a teteje megbarnul (ld. fotó).
Hagyjuk langyosra hűlni, majd fogyasztásig a hűtőben tálaljuk.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.