Tradicionális török desszert: sült tejberizs

A hazai török éttermekből sokak számára ismert lehet a sütlaç, azaz a sült tejberizs vagy rizspuding. Finom, laktató desszert, a gyerekek nagy kedvence.

Hozzávalók 4 adaghoz

1 liter tej

12,5 dkg rizs

10-12 dkg cukor

2 evőkanál kukoricakeményítő

1 tk vanília kivonat (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje v. 1 tasak vaníliás cukor)

1 tojássárgája

víz

csipetnyi só

 

Elkészítés

Mossuk meg a rizst, majd tegyük egy nagy serpenyőbe. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi a rizst éppen ellepi. Forraljuk fel, majd fedő alatt pároljuk takarékon, amíg a rizs megpuhul (kb. 15 perc).

Egy csésze tejben keverjük össze a kukoricakeményítőt.

Ha megpuhult a rizs, adjuk hozzá a tejet, a cukrot, a sót, a vanília kivonatot és a tejben elkevert keményítőt. Forraljuk össze, majd takaréklángon főzzük, közben kevergessük. Ha besűrűsödött, még 2-3 percig hagyjuk főni.

Töltsünk ujjnyi vizet egy magas falú tepsibe.

A forró keveréket adagoljuk közepes vagy kisebb méretű tűzálló edényekbe (kerámia, jénai, alufólia), majd a megtöltött edényeket helyezzük a tepsibe.

A tojássárgát 3 evőkanál tejjel keverjük össze, és egyenletesen kanalazzuk a rizsre.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 25 percig, amíg a teteje megbarnul (ld. fotó).

Hagyjuk langyosra hűlni, majd fogyasztásig a hűtőben tálaljuk.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + 8 =

hirdetés