A tudatos építtető 12 pontja

Hasznos gondolatok mindazoknak, akik építkezés előtt állnak.

1. A pénzeddel szavazol

Az építkezés a saját döntésed. Eldöntheted, mit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, a felesleges építőanyagok tömeges gyártását, az energiafaló épületek létesítését és fenntartását, a zöldterületek indokolatlan beépítését, a fák kivágását.

2. A hulladék a legdrágább

Az építőanyagok gyártása és felhasználása közben is keletkezik hulladék, így az életciklus végén nem mindegy, mennyi az újrahasznosítható rész. Ami nem hasznosítható, az szemét, vagyis értelmetlen pénzkidobás, terhelés a környezetnek. Mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel (idő előtt, és amikor lejár az ideje). Egy energiafaló ingatlan létesítése hulladékképzés, ezért olyan házat építs, ami nem szennyezi a környezetét az üzemeltetés során felesleges szén-dioxid-kibocsátással, ezzel a pénztárcádat is kíméled.

3. Csak a szükségeset!

Építkezés előtt írd össze, mire van szükséged! Ne a divatot kövesd, hanem valós szükségleteidet! Ne hagyatkozz polctrükkökre, sem a magazin építészetre, vagy a szomszéd házára! (Hagyatkozhatsz, de ne másolj átgondolatlanul!) Legyen saját véleményed a dolgokról, így a környezetről is, melyben élni kívánsz – te döntsd el, mi a fontos számodra.

 

4. Helyi erő

Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan! Használd a helyismeretedet, szervezd az építkezésed magad, lehetőleg vásárolj helyben kapható árukat, és bízz meg helyi mestereket! Kutasd fel a jó beszerzési forrásokat és szakembereket! A meglévő épület bontása előtt mérlegeld: nem éri meg inkább felújítani?

5. Mit, hogyan, mennyit viszel haza?

Ha építkezel, és ha lehetőségeid engedik, szerezz be utánfutót, vagy kisteherautót – a kisebb mennyiségű építőanyagot így magad is el tudod fuvarozni. Nagyobb mennyiségek rendelésénél ügyelj a szállítási távolságra és a csomagolóanyagra. A raklapokat váltsd vissza. Csak annyi építőanyagot rendelj, amit fel is használsz.

6. Keresd az eredetit, olvasd el a címkéket!

Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, előállított építőanyagokat, ismerd meg a teljes életciklusra vetített mutatókat, az anyagok előállításához felhasznált energiát. Az építőanyagok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Ne alkalmazz olyan anyagokat, melyek mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak – ha van választási lehetőség, a természetes anyagokat részesítsd előnyben!

7. Gondolj az építkezés következményeire!

Az épületek megépítési költségei mellett az üzemeltetési kiadások ma már egyre inkább meghatározóak, ezért ne feledd: a megépült házakat fűteni, világítani, takarítani is kell, nem beszélve az adókról és az esedékes karbantartásokról…

8. Válassz fát újratelepíthető hazai erdőkből!

Ha fát használnál az építkezés során, válassz olyan fákat, melyek a hazai erdőkben nőttek, és újratelepíthető módon gazdálkodva kerülnek felhasználásra. Válassz olyan köveket, melyeket hazai bányákból termeltek ki. Kerüld a távoli országokból ideszállított egzótafákat, a drága márványokat és egyéb luxus építőanyagokat.

9. Tartós használat

Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár. A jobb minőségű termék tovább tart. Ha választani kell, olyan termékeket építs be, melyek tartósabbak, és hosszabb időn át fognak szolgálni.

10. Korszerűt!

Alkalmazd a legújabb és legkorszerűbb elérhető technológiát, ebben van a haladás reménye. A valóban haladó, korszerű technológia mindig hordoz olyan értéktöbbletet, ami miatt érdemes áttérni rá. Elsősorban a hazai piacon már kipróbált és bevált megoldásokat keresd! A távoli országokból származó megoldások nem mindig használhatók idehaza, még ha a csomagolásuk gusztusosnak tűnik is, elavult technológiát pedig egyszerűen nem érdemes alkalmazni.

11. Helyi alvállalkozókkal dolgoztass!

Keresd a lakóhelyed közelében dolgozó építészeket, szakembereket és kivitelezőket! Így a helyi környezetedet támogathatod és kevésbé járulsz hozzá a mérnökök és munkások közlekedéssel járó környezetterheléshez.

12. A lehető legtökéletesebbet

Ha nincs is tökéletes épület, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, ki tervezi és ki építi, mit tartalmaz, mennyi energiát fogyaszt, mennyi járulékos költség van vele, meddig tart, és lebontása után hová kerül.

 

Írta: Szekér László DLA minősített passzívháztervező építészmérnök, a Passzívház Magyarország Egyesület alapító-elnöke

Nyitókép: Bere Architects UK 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + öt =

hirdetés