„Tükröm-tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb e vidéken?” A női rivalizálás és ami mögötte van. Kérdeztünk, válaszoltatok

A nők közötti rivalizálásnak számos alapja lehet – ugyanannak a férfinak a szívét szeretnék meghódítani, ugyanarra pozícióra pályáznak munkahelyen belül vagy egyszerűen jobbak, szebbek, népszerűbbek stb. akarnak lenni, mint a másik. Konkrét ok nélkül is hajlamosak vagyunk versengeni egymással, ám ezt magunknak sem szívesen valljuk be.

A női versengésnek állítólag evolúciós okai vannak – másként szocializálódtak a nők, mint a férfiak. Míg a férfiak csapatban, falkában űzték a vadat, a nőknek otthon sokszor egyedül a gyerekekre felügyelve kellett helytállniuk. Kevésbé alakult ki a csapatszellem, ellentétben a folyamatos versengéssel. Állandóan egymáshoz mérjük az erényeinket – „nekem formásabb, nekem szebb, én okosabb vagyok…” Valljuk be, sokszor jobban tud esni, ha egy nő társunk dicsér bennünket, elismerve, hogy „jók” vagyunk. Kíváncsiak voltunk, ki hogyan látja a női rivalizálást – megkérdeztünk néhány hölgyet, íme a válaszok!

Dia

„Semmi értelmét nem látom a rivalizálásnak. Azt gondolom, hogy aki rivalizál, az nincs tisztában saját magával, a képességeivel, ezért a rivalizáláson keresztül akarja bebizonyítani, hogy ő jobb, szebb, okosabb stb., mint a többiek. Régebben elég gyakran jelen volt az életemben sajnos, mostanában  kevésbé jellemző. Ha módom van rá, továbbállok, nem megyek bele ilyen helyzetekbe.”

Maya

„Sajnos jelen van a mindennapokban a folyamatos versengés, de azért lehet ezt okosan kezelni. Szerintem leginkább szereplési vágy, magamutogatás, irigység, esetleg többre vágyás állhat a jelenség mögött. Ha tehetem, továbbállok. Elégedett vagyok magammal.”

Sára

„Nem tartom kellemes jelenségnek, de nem mindig lehet megúszni. Magam is többször belefutottam, és azt tapasztaltam, hogy nem érettség vagy iskolázottság kérdése. Gyerekként állandóan jobb akartam lenni, mint a húgom. Ő volt a kicsi, úgy éreztem, hogy őt jobban szeretik. Talán már ez is a nők közötti rivalizálás egy formája lehetett. Az oka főként a kishitűség szerintem. Nem bírom, ha valaki szebb nálam. Többször beleálltam már. Nem mindig volt okos ötlet, de nehezen megyek el az ilyen helyzetek mellett.”

Anikó

„Egy nagy cégnél dolgozom, ott mindenki jobb akar lenni a másiknál. Folyamatosan látom a kolléganők közötti „harcot”. Ha lehet, kivonom magam. Szerintem önértékelési zavarok miatt minősíti és ezzel állítja versenybe a társait a rivalizáló fél.”

Tamara

„Sokszor viccesnek és szórakoztatónak találom ezeket a helyzeteket, bár néha érthetetlen is. Volt pár alkalom, mikor belefutottam. Szerintem nem érzik elég jónak magukat a lányok vagy a másikat jobbnak tartják maguknál. Bevallom, velem is előfordult már, hogy belementem a versenybe vagy éppen én kezdeményeztem.”

Márti

A nők kegyetlenek tudnak lenni egymással. Sokan nehezen viselik, ha valaki fiatalabb, szebb, okosabb, népszerűbb náluk. Persze kevesen ismerik ezt be, sőt, fel is háborodnának és kikérnék maguknak, ha ezt szóvá tennénk. A rivalizálást az elfogadás hiánya jellemzi, olyan versengés, amit nem a fair play szabályai alapján „játszanak”.

 

Összeállította: Tolvaj Vica

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + kettő =

hirdetés