Példaértékűen felújított vályogház: a monyoródi Tulipános házban jártunk

Sokunk álma testesül meg a monyoródi tulipános házban, a teljes körű felújításon átesett parasztház a vályogházak előnyei mellett a modern kor nyújtotta kényelmet kínálja a betérőknek,  az épület ugyanis az év jó részében vendégházként funkcionál. S hogy miért tulipános ház? Azért, mert a motívum jellegzetes dísze az épületnek kívül és belül egyaránt. A ház egész évben fogad vendégeket – megnéztük, jó szívvel ajánljuk!

hirdetés 

hirdetés 

Budapesttől mintegy két és fél, három órás autóút vezet Monyoródra, nagyrészt a M6-os autópályán. A Baranya megyei kis település vonzáskörzetében található Villány, Pécs, Siklós, Mohács, bőven akad tehát látnivaló a környéken, de azok is jól érezhetik itt magukat, akik nem hagyják el a települést. Csendes kis falu, tökéletes hely az elvonulásra. Hamar elérhetjük a szélét, s bármerre indulunk, bájos tájba botlunk. Szőlők, szántók, erdősáv és állatok minden felé. A faluba ún. mozgóbolt jár, autó szállítja a helybélieknek reggelente a friss pékárut, az alapélelmiszereket. A falu három utcájában található 96 lakóházat 218-an lakják. A falun egy 4-5 méter medermélységű patak folyik át. A Kossuth utcában található Tulipános ház a patakparthoz közel található.

A vályogházat budapesti család vette meg és újította fel apránként, példaértékűen. A ház teljesen felszerelt, teljes értékűen használható a konyha, a fürdőszobában sarokkád és zuhanyzó található, sőt, mosógép is van.

Képekben

A Szent kereszt templom 1876-ban épült, útkanyarban szabadon áll. Karcsú, nyolcszögletű homlokzati tornya nyugatra tekint. A bejárat mellett a homlokzaton világháborus emléktáblát helyeztek el.

A Tulipános ház

A hálószobából fotózva az étkező és a nappali. A két helyiséget jelképesen a tulipánokkal díszített búbos kemence választja el. A kemence befűthető, a felső részében található víztartályból a radiátorokba áramlik a forró víz, így a kemence fűti be az összes helyiséget.

A hálószoba. Gyerekeket is el tudnak szállásolni a nappaliban és a galérián is.

A nappaliból fotózva

A nappali különleges részlete a nagyméretű körablak. Egy nagyobb kristályt függesztettek az ablak elé (a fotón is látszik), a kristályról napsütéses időben szétszóródik a fény, megragadó látvány.

Az egyik utcabeli lakó kecskéje

Reggeli fények

Esti hangulat

Szépen gondozott a ház és a porta

A Tulipános ház weboldala >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − 7 =

hirdetés