Így készül a Túró Rudi házilag
A Túró Rudit mindenki ismeri: csokimázzal bevont túródesszert, hazánk egyik legkedveltebb saját készítésű tejes finomsága. Házi változatát egyéves kor felett bárki fogyaszthatja. Nem ördöngösség elkészíteni, érdemes vele próbát tenni, amellett, hogy nagy sikerélmény, a házi változat nem tartalmaz mesterséges adalékokat, és olcsóbban kijövünk, mintha boltban vásárolnánk. A gyerekeket is bevonhatjuk a készítési folyamatba – imádni fogják!
Hozzávalók 8-10 darabhoz
25 dkg túró
5 dkg porcukor
4 dkg lágy vaj
1 csomag vaníliás cukor (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
15 dkg étcsokoládé (tortabevonat is jó) + 2 dkg vaj vagy kakaóvaj
ízesítéshez: gyümölcsíz, durvára vágott mogyoró (bevonathoz), nagyon apróra vágott aszalt vagy kandírozott gyümölcs
Elkészítés
A villával áttört, száraz, félzsíros túrót a cukorral, a lágy vajjal, a vaníliacukorral, fél citrom levével, és reszelt héjával habosra keverjük. Ha gyümölcsökkel ízesítenénk, adhatunk hozzá 1 evőkanálnyi apróra vágott aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt (aszalt vörösáfonyával, sárgabarackkal nagyon finom), majd a masszát legalább egy órára tegyük a hűtőbe.
Ha gyümölcsízzel szeretnénk ízesíteni, a hűtőből kivéve alufólián tenyérnyi túrómasszát kézzel lapítsunk ki kb. fél centi vastagra, kb. 3 centi magasra (a szélessége akkora legyen hogy 4-5 centis hengereket tudjunk formálni belőle), kenjünk kevés, kevésbé folyós gyümölcsízt az egyik szélére, majd ezzel a résszel kezdve, kezünkkel hengerelve formáljunk rudakat belőle. Mielőtt bevonnánk a csokival, visszatehetjük a hűtőbe fél órára – könnyebb lesz vele dolgozni.
A túrórudakat mártóvilla segítségével mártsuk gőz felett felolvasztott, vajjal kevert étcsokoládéba, a masszával bevont rudakat tegyük alufóliára, hagyjuk a csokit megdermedni. Lehet, hogy nem lesznek olyan tökéletesen szépek elsőre, mint a bolti változatok, de az ízük nem okoz csalódást.
Tippek, tapasztalatok
Fontos, hogy a túró száraz legyen (nyomkodjuk ki belőle a felesleges savót) és az is, hogy túrótöltelék valóban hideg, kemény legyen, különben nehéz lesz vele dolgozni. Közvetlenül azelőtt vegyük ki a hűtőből, hogy a csokimázba mártanánk. A mártogatás pofonegyszerű műveletnek tűnhet, de sokaknak feladja a leckét. Fontos, hogy a csokimáz ne legyen nagyon folyós, inkább sűrű. Ha szép bevonatot szeretnénk, akkor kétszer kell megismételnünk a mártogatást. Miután megkötött a csokimáz, ismételten megforgathatjuk a rudikat olvasztott csokoládéban.
Fotók: Tejutazás
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.