Így készül a Túró Rudi házilag

A Túró Rudit mindenki ismeri: csokimázzal bevont túródesszert, hazánk egyik legkedveltebb saját készítésű tejes finomsága. Házi változatát egyéves kor felett bárki fogyaszthatja. Nem ördöngösség elkészíteni,  érdemes vele próbát tenni, amellett, hogy nagy sikerélmény, a házi változat nem tartalmaz mesterséges adalékokat, és olcsóbban kijövünk, mintha boltban vásárolnánk. A gyerekeket is bevonhatjuk a készítési folyamatba – imádni fogják!

Hozzávalók 8-10 darabhoz

25 dkg túró

5 dkg porcukor

4 dkg lágy vaj

1 csomag vaníliás cukor (ízlés szerint)

1 citrom reszelt héja és kifacsart leve

15 dkg étcsokoládé (tortabevonat is jó) + 2 dkg vaj vagy kakaóvaj

ízesítéshez: gyümölcsíz, durvára vágott mogyoró (bevonathoz), nagyon apróra vágott aszalt vagy kandírozott gyümölcs

Elkészítés

A villával áttört, száraz, félzsíros túrót a cukorral, a lágy vajjal, a vaníliacukorral, fél citrom levével, és reszelt héjával habosra keverjük. Ha gyümölcsökkel ízesítenénk, adhatunk hozzá 1 evőkanálnyi apróra vágott aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt (aszalt vörösáfonyával, sárgabarackkal nagyon finom), majd a masszát legalább egy órára tegyük a hűtőbe.

Ha gyümölcsízzel szeretnénk ízesíteni, a hűtőből kivéve alufólián tenyérnyi túrómasszát kézzel lapítsunk ki kb. fél centi vastagra, kb. 3 centi magasra (a szélessége akkora legyen hogy 4-5 centis hengereket tudjunk formálni belőle), kenjünk kevés, kevésbé folyós gyümölcsízt az egyik szélére, majd ezzel a résszel kezdve, kezünkkel hengerelve formáljunk rudakat belőle. Mielőtt bevonnánk a csokival, visszatehetjük a hűtőbe fél órára – könnyebb lesz vele dolgozni.

A túrórudakat mártóvilla segítségével mártsuk gőz felett felolvasztott, vajjal kevert étcsokoládéba, a masszával bevont rudakat tegyük alufóliára, hagyjuk a csokit megdermedni. Lehet, hogy nem lesznek olyan tökéletesen szépek elsőre, mint a bolti változatok, de az ízük nem okoz csalódást.

Tippek, tapasztalatok

Fontos, hogy a túró száraz legyen (nyomkodjuk ki belőle a felesleges savót) és az is, hogy túrótöltelék valóban hideg, kemény legyen, különben nehéz lesz vele dolgozni. Közvetlenül azelőtt vegyük ki a hűtőből, hogy a csokimázba mártanánk. A mártogatás pofonegyszerű műveletnek tűnhet, de sokaknak feladja a leckét. Fontos, hogy a csokimáz ne legyen nagyon folyós, inkább sűrű. Ha szép bevonatot szeretnénk, akkor kétszer kell megismételnünk a mártogatást. Miután megkötött a csokimáz, ismételten megforgathatjuk a rudikat olvasztott csokoládéban.

Fotók: Tejutazás

 

Ajánló

Egyszerű túrós süti

Gyúrás nélkül finomat:
szórt túrós süti

Ricottás túrótorta

Ricottás túrótorta

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 12 =

hirdetés