Túrókrémes epertorta
Itt az eperszezon; finom ínyencségeket készíthetünk a friss gyümölcsből. A túrókrémes epertortát szinte mindenki szereti. A tortára zacskó segítségével olvasztott étcsokoládét csorgathatunk (vágjunk apró lyukat zacskó sarkára); tortazselével is bevonhatjuk.
Hozzávalók (közepes, 21-24 cm átmérőjű tortaformához)
A piskótához
4 tojás
csipetnyi só
4 evőkanál finom búzaliszt
4 evőkanál porcukor
1 mk sütőpor
1-2 evőkanál kakaópor + fél csomag vaníliás cukor (ha kakaós piskótát szeretnénk)
A túrókrémhez
50 dkg tehéntúró
4-5 szem eper
250 ml 30%-os habtejszín
1 tasak expressz zselatin fix (melegítés nélkül a krémhez adható)
1 tasak vaníliás cukor
2-3 evőkanál porcukor (ízlés szerint édesítsük)
Tetejére
30-40 dkg megmosott eper félbevágva vagy egészben
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét a cukor kb. felével és a csipetnyi sóval kemény habbá. A tojássárgákat a maradék porcukorral habverővel keverjük fehéredésig. A tojáshabot összekeverjük a sárgájával, apránként hozzáadagoljuk az átszitált, sütőporral kevert lisztet. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük és előmelegített sütőben megsütjük (sütési idő 180-as hőfokon kb. 20 perc).
A túrót botmixerrel keverjük krémesre, adjunk hozzá 4-5 szem epret.
A tejszínt egy másik tálban verjük fel 1 tasak vaníliás cukorral. A kissé megsűrűsödött tejszínhabba keverjük az expressz zselatin fixet, majd tovább verjük habverővel. Ha már kemény, hozzáadjuk a túrót és az egészet kézzel alaposan összekeverjük.
A krémet a kihűlt piskótalapra kenjük.
A megmosott, megszáradt eperszemeket elrendezzük a túrókrém tetején.
Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe 1-2 órára. (Hűtőben tároljuk.)
Fotó: Életszépítők
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.