Túrós batyu élesztő nélkül, természetes édesítőszerrel
Bár diétásnak nem nevezhető, kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos változat, a tésztába cukor helyett Eritritol (100%-ban természetes édesítőszer) került. Érdemes kipróbálni a receptet!
Hozzávalók
Tésztához
30 dkg finomliszt
1 kis pohár (175 g) 20%-os tejföl
7 dkg felkockázott vaj
1 egész tojás
5 dkg Eritritol (vagy porcukor)
csipetnyi só
1 mk sütőpor
Töltelékhez
25 dkg áttört túró
1 tojássárgája
5 evőkanál tejföl
1 evőkanál búzadara
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
kb. 5 dkg porcukor
Kenéshez
1 tojássárgája és 2 ek tejföl összekeverve
Elkészítés
A túrótöltelék hozzávalóit alaposan keverjük össze, és hagyjuk kb. 20 percig pihenni, hogy a búzadara kissé megszívja magát.
A tészta hozzávalóiból közepes keménységű tésztát gyúrunk.
Enyhén lisztezett felületen kb. fél centi vastagra nyújtjuk.
A kinyújtott tésztából kb. 10×10 centis négyzeteket vágunk.
A tésztalapok közepére kb. 1 csapott evőkanálnyi túrótölteléket halmozunk, majd az átlós felüket egymásra hajtjuk. (Ráhajtás előtt a csücskök belső felét megkenhetjük kevés tojásfehérjével, hogy a végek ne nyíljanak szét.)
Sorakoztassuk a batyukat sütőpapírral bélelt tepsire, majd a tejfölös tojással kenjük meg.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára.
Porcukorral vagy szőlőcukorral hintve tálaljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.