Marcipánnal töltött karácsonyi túrós stollen
A stollen klasszikus német adventi, karácsonyi édesség, többféle recept található hozzá. A túrós változat különlegessége a marcipán töltelék.
Hozzávalók
50 dkg liszt
3,5 dkg élesztő
1,2 dl tej
12 dkg túró
5 evőkanál cukor
1 tojás
1 nagy csipet só
20 dkg vaj + 5 dkg a lekenéshez
1 ek vaníliaesszencia
1 narancs reszelt héja
30 dkg vegyes aszalványok
5 dkg szeletelt mandula
25 dkg marcipán massza
0,5 dl rum (nálam fehér)
5 dkg porcukor a szóráshoz
Elkészítés
Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben és egy evőkanál cukorral. Az aszalványokat aprítsuk fel, és áztassuk a rumba.
Egy tálba mérjük ki a lisztet. Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, majd a sót, cukrot, túrót, vaníliát a felfutott élesztőt, a tojást és a cukrot. Dolgozzuk össze a tésztát. Elég kemény, de gyorsan összeáll. Takarjuk le és hagyjuk 10 percet pihenni.
Tegyük deszkára, nyomkodjuk össze, és dolgozzuk bele a gyümölcsöket, a reszelt narancshéjat, legvégül a szeletelt mandulát. Kissé lisztezzük közben, mert ragacsos lehet a tészta.
A sütőformát vajazzuk és lisztezzük ki. A tészta felét nyomkodjuk bele.
A marcipánt sodorjuk hengerré, ami olyan hosszú, mint a forma és fektessük a tészta tetejére, majd a tésztamassza másik felével borítsuk be.
Egy sütőlemezre tegyünk sütőpapírt és fektessük rá a stollent, úgy hogy a forma felülről fedje.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra légkeveréssel. Tegyük a forró sütőbe a tésztát. Huszonöt perc elteltével vegyük le róla a formát és süssük aranybarnára, tűpróbával érdemes ellenőrizni.
Sütési idő: 45-50 perc.
Olvasszunk fel a vajat, és a forró stollent kenjük be vele, majd vastagon szórjuk meg porcukorral.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tekerjük fóliába és szeletelésig tartsuk hideg helyen.
Aki forma nélkül süti, formázzon 2 téglalapot, fektesse le az egyiket, tegye rá a marcipánt, majd dolgozza rá a másik tésztát.
Ez a stollen Fűszermánia Gabi receptje alapján készült
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.