Tűzfalra néző ablak, zajos lift, piszkos szőnyeg… Légy résen! Támpontok albérletkereséshez, nem csak egyetemistáknak

Elsősorban azokat az egyetemistákat szeretnénk megszólítani az alábbi összeállítással, akik lakóhelyüktől távolabb kezdik meg a tanulmányaikat, s nem a kollégista létre rendezkednének be (lecsúsznak erről), hanem albérletbe költöznének. Nagy váltás minden szempontból az egyetemista lét, sok diák számára költözéssel is jár, és a megfelelő lakás megtalálása komoly fejtörést okozhat. Az albérletkeresés időigényes folyamat. Annak érdekében, hogy megtaláljuk az igényeinknek legmegfelelőbb lakást, fontos, hogy alapos kutatást végezzünk. Összegyűjtöttünk néhány fontos szempontot albérletvadászathoz – sorvezetőként szolgálhat!

Mielőtt a tippekre térnénk – nem elrettentő célzattal -, következzen néhány személyes élmény saját (egykori) egyetemista életünkből. 

  • A konyhában volt ugyan gázsütő, de nem üzemelt, s erről a főbérlő elfelejtett szólni
  • A társasházi lift közvetlenül a lakásbejárat előtt állt meg. Kifejezetten hangos liftről beszélünk és egy forgalmas társasházról, így gyakorlatilag állandó volt a hangzavar
  • A főbérlő nem volt hajlandó elvinni a szinte szobaméretű szőnyeget, ami tisztítva talán 20 éve volt utoljára
  • Egyetemistaként összebútorozni ismeretlen diáktársakkal meglehetősen kiszámíthatatlan vállalkozás. Nem tudni előre, mennyire fog passzolni az életritmus, a rendszeretet, a lakótársak ingóságainak becsben tartása stb. 
  • Mindig nézd meg, hova néz a helyiségek ablaka, a hálószobádé, a konyháé… Ha a tűzfalat látod magad előtt, ráadásul szinte karnyújtásnyira, az már rövid távon is elég nyomasztó lehet… Figyelj arra, hogy a lakást érje elegendő természetes fény!
  • Ha szeretnél nyugodtan aludni, a lakásmustra során feltétlenül próbáld ki az ágyat, vedd szemügyre a matracot (puhaságát, keménységét, tisztaságát!) vagy gondoskodj sajátról!
  • Bármennyire is megbízol az illetőben, aki a neten kiszemelt albérleteket praktikus okokból (helyetted) végigjárja, szemlézi, soha ne dönts anélkül, hogy magad ne láttad volna a lakást! Lehet, hogy ügyesen tárgyal, tudja, mire kell figyelni, és jó szeme van az ingatlanokhoz, de a lakásnak a te ízlésednek, a te igényeidnek kell megfelelnie…

A sor nyilván hosszan folytatható lenne…, de jöjjenek az ingatlanosok által ajánlott szempontok!

Költségkeret – mennyit tudsz a lakhatásra költeni?

Az első legfontosabb szempont a pénztárcának megfelelő árkategória meghatározása. Ebben az alábbi kérdések szolgálhatnak támpontként:

Mennyit tudsz költeni bérleti díjra, rezsire és közös költségre egy átlagos hónapban?
Van kaució? Ha igen, hány havi?
Vannak fizetős szolgáltatásai az albérletnek? (Például takarítás, garázs stb.)
Mennyibe kerül a tényleges költözés?

Készíts listát arról, hogy miben nem vagy alkuképes!

Mindenkinek vannak alapvető szükségletei, amiből nehezen tud engedni. Készíts egy listát arról, hogy mire van szükséged egy lakásban.  Ez könnyebbé teszi a lakáskeresést, hiszen így leszűkíthető a kínálat. A listán szereplő dolgok lehetnek például:

bizonyos nagyság
minimális számú szoba
háziállatok engedélyezése
közös/saját kert
természetes fény
bőséges tárolóhely
felszereltség (pl.: mosógép, légkondi)
lift

Döntsd el, mennyire fontos az elhelyezkedés!

Ha megtaláltad a számodra tökéletes lakást, de két órába telik az iskolábajárás, nem biztos, hogy ténylegesen jól jársz/jártál. Amikor összeállítod a nem alkuképes listád, a lokáció mindenképpen kerüljön bele!

Kezdd azzal, hogy megismered a környéket, ha van lehetőséged sétálj és értékeld a következőket:
iskola/munkahely távolság
parkok, szórakozóhelyek és látnivalók a közelben
élelmiszerboltok és éttermek száma
tömegközlekedési lehetőségek

Győződj meg arról, hogy a környék megfelel-e az életmódodnak. Például, ha éjszaka szórakozni szeretnél, a lakóhelyed legyen a késő esti hotspotok közelében, ha viszont nyugalomra vágysz, kerüld ezeket a helyeket.

Rendszerezz!

A következő lakásvadászati tanácsunk az, hogy maradj szervezett. Amikor elkezdsz az ingatlanhirdetések között válogatni, hozz létre egy táblázatot a lehetséges opcióknak. Az alábbiakat vezesd:

link a hirdetéshez
lakcím
bérleti díj
elérhetőség
megjegyzések

Amikor pedig már a megtekintésnél tartasz, hozzáadhatsz információkat, illetve áthúzhatod azokat, amelyeket kizársz. Zöld színnel jelöld azokat, amelyeket erősen fontolgatsz, ezzel szűkítve a listát.

Készíts képeket és figyelj a részletekre!

Miközben albérleteket látogatsz, előfordulhat, hogy a bérbeadó nem mindent fog elmondani. Feltétlenül készíts képeket, hogy tudd, mi az, amit javítani kell, mielőtt beköltöznél.

A különböző napszakokban történő megtekintés lehetővé teszi, hogy jobban megértsd az egység integritását. Például, délben megtapasztalhatod a lakás természetes fényét, míg este jobban érzékelheted az épület zajszintjét, valamint a környék hangulatát.

Írd össze a felmerült kérdéseket és tájékozódj!

Fontos, hogy a lakás és a bérleti szerződés minden részletéről megkérdezd a bérbeadót. Ez segíteni fog abban, hogy feltárd az opciók további erősségeit és gyengeségeit. Valamint téged sem fog meglepetés érni az ottélés előtt, alatt és után.

Bármilyen vadászati módszert is választasz, kívánjuk, hogy olyan lakásban élj, amelyet szeretsz!

 

Az összeállítás a Ingatlannet.hu szakértőinek bevonásával készült

Nyitókép: Cottonbro/Pexels

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + 8 =

hirdetés