Hideg uborkaleves
A görögök jellegzetes salátájának, a tzatzikinek görög joghurt, uborka és fokhagyma az alapja. Akkor jó a saláta, ha az állaga krémes. A hideg uborkaleves ízre nagyon hasonlít a tzatzikire, csak sokkal hígabb – ezért leves. Kánikulában remek hűsítő étel, könnyű, nem telít. Fogyókúra idején is beiktatható.
Hozzávalók
2 nagy kígyóuborka
500 ml kaukázusi kefír
5-6 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál só (ízlés szerint sózzuk)
kevés bors
1 citrom kifacsart leve
1 csomag kapor apróra vágva (elhagyható)
angol zeller apróra vágott levelével is ízesíthetjük
Elkészítés
Az uborkát alaposan mossuk meg! Nem szükséges meghámozni (aki hámozva szereti, természetesen eltávolíthatja a héját). Nagy lyukú reszelőn reszeljük egy nagy tálba az uborkát. A fokhagymát zúzzuk apróra, keverjük össze a reszelt uborkával, adjuk hozzá a sót, a borsot, a citromlevet, végül a kefirt és az apróra vágott kaprot (vagy angol zeller levelét). Fogyasztás előtt legalább 1-2 óráig hagyjuk összeérni az ízeket, tegyük a hűtőben – minél hidegebb, annál jobb!
Nem csak fogyókúrázóknak!
Az uborkalevessel nagyon jót teszünk a szervezetünkkel! Az uborka hidratál, a fokhagymának számos jótékony hatása van. Fél kiló kígyóuborka mindössze 60 kalóriát tartalmaz, 5 deci kaukázusi kefir pedig kb. 260-at. A felhasznált fokhagyma kalóriatartalma szintén elenyészően kevés. Egy nagy adag uborkalevessel tehát nagyjából 150 kalóriát veszünk magunkhoz, miközben bőséges folyadékkal, értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel “kényeztetjük” a szervezetünket.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.