Új színezőfüzetek felnőtteknek: népi szűcs- és szűrhímzések, macskák. Mutatunk néhány motívumot!

Töretlenül népszerűek a felnőtteknek szánt színezők, egyre több kiadó kínálatában feltűnnek a különleges, részletgazdag motívumokat tartalmazó kreatív kiadványok. Ezúttal két új kiadást ismertetünk. A színezők kavalkádjában kuriózumnak számít a Németh János rajzaival, szerkesztésében megjelent Varázslatos Motívumok Népi szűcs- és szűrhímzésekről c. kiadvány, amely magyar néprajzi mintagyűjteményként eszmei értéket is képvisel. A Varázslatos Motívumok sorozat Macskák c. kiadványa populáris témát dolgoz fel, a színezhető motívumokon házi kedvencek láthatók.

A népi szűcs- és szűrhímzésekről

A magyar tárgyi néprajz területén jelentős anyagot képviselnek a szűcs- és szűrhímzéssel díszített viseleti darabok. A gyapjúval, selyemmel való hímzés a 19. században terjedt el a Kárpát-medencében, és a század második felében élte virágkorát.

A szűcsök a ruházkodásra alkalmas szőrös bőrök kikészítésével, szabásával, varrásával és díszítésével foglalkozó mesteremberek. Ők készítették – és ha kellett, díszítették is – a kisbundákat, ködmönöket, melleseket, subákat és még a kostökzacskót is, amelyben a vágott dohányt tartották.

A szűrszabók a csapóktól megvásárolt szűrposztóból készítik a rendkívül egyszerű szabású, csak négyszögletes darabokból álló cifraszűrt. A szűcshímzésekből átvett, természetes és stilizált virágmintákkal a szűr gallérját, hátát, elejét, alját és az ún. aszajt (a szűr oldalrészének középső részét) egyaránt díszítik.

…a cifraszűrt a legszebb és legmagyarabb ruhadarabnak mondhatjuk, mert az ország határain nem terjed túl, sőt nemzetiségeink és csak a magyar nyelvhatár mentén vették át. Az előállító mesterek, a szűrszabók a népből sarjadtak, nem jártak külföldi vándorutakon soha, ízlésükre, művészetükre idegen nem hatott. Azt a gyönyörű ornamentikát, amely a múlt század második felében eluralkodott a szűrön, magyar kéz, magyar ízlés teremtette. (Győrffy István, néprajzkutató)

 

A Cser Kiadó gondozásában megjelent színezőfüzet 32 oldalas. Formátuma: 202 x 270 x 4 mm, kartonált fedelű, irkafűzött.

A Macskák c. színező Olga Gre rajzait tartalmazza, a Cser Kiadó jelentette meg. Irkafűzött, 32 oldalas. Formátuma 202 x 270 x 4 mm.

Mindkét színező megrendelhető a Green Bazaar webáruházban.

Macskák >>

Népi szűcs- és szűrhímzésekről >>

hirdetés 

hirdetés 

Ajánló

Napsütötte Franciaország. Belelapoztunk az új, felnőtteknek készült színezőkönyvbe

Napsütötte Franciaország. Belelapoztunk az új, felnőtteknek készült színezőkönyvbe

csodalatos allatok

Csodálatos állatok

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 4 =

hirdetés