Ultramini garzon óriásplakát méretben

Lengyel építészek néhány éve mozgalmat indítottak annak érdekében, hogy felszámolják, pontosabban felszámoltassák a táj harmóniáját romboló óriásplakátokat. Építészeti fricskaként is felfogható tehát a lengyel Front Architects építésziroda által életre keltett projekt: az óriásplakátok méreteit alapul véve rendhagyó minigarzon prototípusával álltak elő.  

A minigarzon alapterülete mindössze 27 négyzetméter! Nemcsak szerény méretei miatt egyedülálló az építmény – a projekt a Single Hous nevet kapta -, hanem azért is, mivel az óriásplakátok méretével, formájával egyező kockaházat egy karcsú oszlopra emelték; a helyiségek a külső lépcsőkön keresztül közelíthetők meg.

A kritikus véleményezők megkérdőjelezik a garzon stabilitását: kérdés, mennyire állna ellen egy hurrikánnak? Ugyanakkor sokan dicsérik is a lengyel tervezők ötletét, mondván, árvíz sújtotta területeken kifejezetten előnyösek lehetnek az ilyen jellegű házikók.

A garzon szállítható, némi szakértelemmel könnyen összeilleszthető, s bárhol elhelyezhető, ahol erre lehetőség van: zsúfolt városi környezetben, vidéki miliőben (erdő mellett, folyóparton stb.), sőt, akár vízben is felállítható. A betonszerkezetű, kültéri faburkolattal ellátott garzon az alsó szintjén találhatók a vizes helyiségek – a fürdőszoba és a konyha -, a felső részben pedig a miniatűr nappali és a hálószoba. Erkélye is van.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − 4 =

hirdetés