Karácsonyi püspökkenyér

A sok gyümölcsöt és magot könnyű tészta fogja össze.

Hozzávalók

8 db tojás

8 evőkanál porcukor

160 g vaj

10 evőkanál rétesliszt

2 teáskanál sütőpor (Alnatura foszfátmentes 1 csomag sütőpor)

150 g aszalt gyümölcs vegyesen (aszalt sárgabarack, aszalt füge, mazsola, aszalt áfonya, aszalt szilva, kandírozott narancshéj)

150 g magok vegyesen (dió, mogyoró, mandula, pisztácia)

30 g étcsokoládé

csipetnyi tengerisó

Elkészítés

Ezúttal papírformában sütöttem, de ha nincs ilyen, akkor őzgerincformában süssük, a formát alaposan kenjük ki vajjal és szórjuk meg rétesliszttel. A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

A magokat és gyümölcsöket vágjuk apróra, s rögtön szórjuk meg liszttel, hogy mindenhol érje.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral habosra (fehéredésig) kevertjük géppel, a fehérjéket egy pici sóval verjük habbá.

A vajat olvasszuk meg, és hűtsük vissza, majd több részletben adagoljuk a cukros tojáshoz. A lisztet keverjük el a sütőporral.

Fakanállal forgassuk bele a lisztet és a gyümölcsöket, majd óvatosan több részletben a habot.

A masszát öntsük a formákba. Édesanyám két darabot sütött ebből a mennyiségből kisebb őzgerincformában, én most négyfelé vettem.

Forró sütőben nagyjából 25 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a belseje.

Recept, fotók: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − 4 =

hirdetés