Ünneplőben az otthonunk. A közös készülődés gazdagítja és meghosszabbítja a karácsonyi élményeket

Amikor csinos, alkalomhoz illő ruhába öltözünk, tudattalanul viselkedésünket is átöltöztetjük. Finomabbá, ünnepélyesebbé válnak mozdulataink, és nemcsak azért, hogy ruhánkat óvjuk, hanem azért is, mert a díszesebb öltözethez nem illik a kapkodás, a hanyagság, a hétköznapi lezserség. Ilyenkor magabiztosabbak, elégedettebbek vagyunk, és ezt üzenjük a körülöttünk lévő világnak is.

Ünneplőbe öltöztetett fizikai környezetünk is hatással van viselkedésünkre, az ízlésünknek megfelelő, esztétikus, harmonikus karácsonyi dekorációk segítenek bennünket ráhangolódni az ünnepre, a vendégvárásra.

Nem mindenki szereti a csillogó-villogó, nyüzsgő karácsony előtti forgatagot, ahol versengve szólalnak meg a különböző karácsonyi dallamok, és még tolakodóbbak a reklámok, a vásárlásra ösztönző táblák, futófények, mint máskor. Ezek sajnos nem a szeretet ünnepére való készülődésre hangolnak bennünket, de saját otthonunk díszítéséhez mi választhatjuk meg azokat a lehetőségeket, melyek a meghitt, békés, szeretetteljes ünnepet varázsolják körénk.

christmas-tree-600

Egy kész (az otthonossághoz szükséges dekorációkkal ellátott) otthon további díszítése egy adott pontig „felöltöztetést” jelent, de ha nem vigyázunk a mértékre, könnyen giccsessé, nyomasztóvá válhat.

Ha azt szeretnénk, hogy a belvárosi kavalkád után lakásunkban nyugodt légkör fogadjon bennünket, akkor figyeljünk oda, mikor elég a fényfüzér, a girland, a műanyag fenyőág. Talán észre sem vesszük, de lehet, hogy a zsúfoltság, a fények ide-oda ugrálása miatt leszünk ingerültek, gyermekeink pedig izgágák. A túldíszítettség bennünket is eltelíthet.

A saját készítésű, gyermekeink keze munkáját is magában rejtő koszorúk és karácsonyfadíszek nem olyan tökéletesek, mint bolti társaik, de mégis kedvesebbek, és üzenetük is más.

Megtalálható bennük a közös élmény öröme, a várakozás izgalma; a ragasztó, a drót ezeket úgy erősítette oda, hogy ha évek múlva előkerülnek a padlásról, akkor is érezni fogjuk bennük. A közös készülődés gazdagítja és meghosszabbítja az ünnepi élményeket, megakadályozza, hogy az ajándék kibontásával eltűnjön a varázs, és kipukkanjon a csodabuborék.

Amin együtt munkálkodunk, amiben közös energia van, az mindig tartósabb.

Az Angyalka ajándékai mellett ott illatozik a cukordarával púposan megszórt mézeskalács, az asztalon, minden tányér mellett a fenyőágacskából kanyarított szalvétagyűrű és az ovis szalvétakép, amikre a mamák és papák mind-mind nagyon büszkék.

Christmas decorations - lovely snowman print Christmas ornaments that children can make

Fotó: www.eighteen25.com

Otthonunk ünnepi öltözetét ezek az apróságok jelentik. Tőlük lesz meleg, barátságos a szoba, és nem nyugtalanságot, hanem mosolyt, beszélgetést indítanak el körülöttünk.

„Egy bizonyos idő után
Akárhány karácsonyfát láthatsz,
Mindig csak egyet látsz
S a többi látszat.”

(Részlet Gyurkovics Tibor: Karácsony c. verséből)

Nyitókép:  sobima/Pixabay

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

nyolc − három =

hirdetés