Fa, fém, üveg vagy műanyag? Miből építsünk üvegházat?

Üvegház kialakítható üveg, áttetsző műanyag fólia vagy akár szénabála és régi ablakok felhasználásával – bármelyik megoldást is választjuk, ideális körülményeket biztosíthatunk növényeink számára. Nagy Adrienn előző összeállításából megismerhettük az üvegházak három alaptípusát. Ezúttal a különféle üvegház szerkezetek előnyeit, hátrányait mutatja be, hogy igényeinknek és kertünk adottságainak megfelelő anyagokból tudjunk építkezni.

Az üvegházakban kialakított belső klíma szerint három típust különböztetünk meg: forró, meleg és hidegházakat. A forró üvegházban a hőmérséklet meghaladja a 20 Celsius-fokot, nedves és magas páratartalmú klímát biztosít, elsősorban trópusi, egzotikus növények számára. A külső időjárástól függően világító és fűtőrendszer beépítésére lehet szükség. A melegházakban a 10-15 Celsius-fok az ideális a melegkedvelő virágok, gyümölcsök és zöldségek neveléséhez. A legszembetűnőbb előnye ennek a típusnak, hogy a tenyészidőszakot az őszi és téli hónapokra is kitolhatjuk. A hidegház optimális belső hőmérséklete 4 és 7 Celsius-fok között mozog. Itt helyezhetők el például a hidegtűrő zöldségek: a cékla, zöldborsó, és káposztafélék. Ez a típus segíti a magok megerősödését, és a palánták fejlődését, mielőtt azokat kiültetnénk az ágyásokba.

Ha már tudjuk, milyen növényt szeretnénk zárt környezetben nevelni, azt kell eldönteni, miből építkezzünk.

Használhatunk PVC-t, alumíniumot, acélt vagy fát a szerkezet kialakításához, amit fedhetünk üveggel, vagy műanyaggal. A választás számos tényezőtől függ. Mennyire fontos számunkra az üvegház esztétikus, természetes kinézete? Milyen a költségekkel számolunk? Mennyi időt akarunk tölteni a karbantartással? A keretnek szánt anyagok mindegyikének megvan a maga előnye és hátránya.

A fa természetes anyag, vonzó megjelenést ad, tartós

A kemény fa, mint a cédrus, hosszú ideig megőrzi eredeti színét, ellenáll a rothadásnak. Ezzel szemben drága, de ha nem jó minőségű a fa, sok gondozást igényel.

Az alumíniumötvözet nagyobb üvegházakhoz előnyös, karbantartására is kevesebb időt kell szánni, mint a fa esetében. Hátránya lehet, hogy nem kölcsönöz természetes külsőt, és a fához képest rosszabb a hőmegtartó képessége.

A horganyzott acélkeret könnyű és építkezni is egyszerűbb vele, emellett erős és olcsóbb a fent említett anyagoknál. Mivel keskeny a keret, nagyobb üvegfelületek alakíthatók ki, mint például a fa esetében. Az alumíniumhoz hasonlóan ez is kitűnik majd a környezetéből, továbbá rendszeresen kell festeni a rozsdásodás miatt.

Üvegház kialakítható üveg, üvegszál, műanyag és polietilén felhasználásával is. A hagyományos, és a csatolt üvegházak üvegből készülnek. Az alumíniumkeretes üvegesszerkezet időtálló, kevés karbantartást igénylő megoldás. A legnagyobb hátránya, hogy az üveg könnyen törik, és drágább, mint a műanyag alternatívák.

A kertészeti üveg könnyebb és kevésbé költséges, mint az ablaküveg

Kiváló fényáteresztő, jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, könnyen tisztítható, nem színeződik el. Ellenben törékeny, már repedés esetén is ki kell cserélni, mert csak az épp üveg szigetel megfelelően.

Egyre népszerűbbek a műanyag üvegházak. Az üvegnél olcsóbb és több hőt nyelnek el, könnyebb ívbe alakítani. Ennek ellenére rövidebb ideig marad karcmentes, könnyebben lecsapódik rá a pára, valamint elszíneződnek. Az üvegszálas könnyű, erős és ellenáll a jégesőnek. Az alacsonyabb minőségű üvegszálas viszont elszíneződik idővel, így kevesebb fényt enged be. A minőséget meg kell fizetni!

A merev polikarbonátot egyszerűbb méretre vágni és olcsóbb is az üvegnél, jó szigetelőanyag, könnyen tisztítható. Ellene szól azonban, hogy kevésbé tartós, mint az üveg. A polietilén könnyű és olcsó, de sérülékeny. Megfelelő körülményeket biztosít ősszel, télen és tavasszal, de nyáron nem véd az erős napfénytől.

A következő cikkből megtudhatjuk, hova és hogyan érdemes elhelyezni az üvegházat.

 

Nagy Adrienn

Nagy Adrienn okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

Ajánló

5 tipp az üvegház elhelyezéséhez

Kertészkedés fedett helyen, avagy miért jó a növényeknek az üvegház?

Növénytársítás: a vegyszermentes kertészkedés alapja

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + 17 =

hirdetés