Vadas zsemlegombóccal
A magyar gasztronómia egyik remeke a vadas, ami eredetileg marhahúsból készül. Idő- és munkaigényes az elkészítése, de megéri! Zsemlegombóc helyett csőtésztával is szervírozható. Bevált családi receptet ismertetünk.
Hozzávalók 4 személyre
Pácléhez
3-4 közepes sárgarépa
3 fehérrépa
1 kisebb vöröshagyma negyedelve
6-8 db egész feketebors
2 babérlevél
csipetnyi só
2 ek 10%-os ételecet
2 liter víz
Páclé készítése
A felkarikázott zöldségeket, a negyedelt hagymát és a fűszereket összefőzzük, a főzésidő végén öntjük hozzá az ecetet. Ha a zöldségek kellően puhák, kész a páclé. Még melegen a hártyáitól megtisztított húsra öntjük. A húsokat legalább 2 napig hideg helyen letakarva a páclében hagyjuk, naponta egyszer átforgatjuk.
Marhahús
70-80 dkg szeletelt bélszín, felsál, hátszín vagy fehérpecsenye
Vadas mártáshoz
pépesre turmixolt főtt zöldségek
páclé
10 dkg kristálycukor
fél citrom kiáztatott héja (a fehér hártyás rész nélkül)
1 kis pohár tejföl
3 ek mustár
2 tk finomliszt
só, ecet, mustár, cukor ízlés szerint
Elkészítés
Pácolás után a zöldségeket kiszedjük a pácléből, és puhára főzzük a húst.
A zöldségeket botmixerrel pépesítjük.
A mártáshoz a kristálycukrot karamellizáljuk, felöntjük a pépesített zöldségek felével, összefőzzük, majd hozzáadjuk a másik felét, végül a citrom héját, s – ha a hús puhára főtt – a páclevet.
Egy kis pohár tejfölt összekeverünk 2 teáskanálnyi finomliszttel (habarást készítünk), hozzáadjuk a mustárt. Alaposan összekeverjük, majd felöntjük kevés páclével és elegyítjük. A habarást hozzáadjuk a mártáshoz és összeforraljuk (ne forraljuk sokáig, mert a mártás felhígulhat).
Végül a mártásba tesszük a hússzeleteket (megpirítva vagy anélkül).
Zsemlegombóc 4 személyre
3 szikkadt zsemle apró kockákra vágva (a felkockázott zsemlét felhasználás előtt sütőben száríthatjuk)
2 tojás
kb. 35 dkg finomliszt
3 kisebb főtt burgonya hámozva, lereszelve
2 dl tej
1 mk só
1 mk őrölt szerecsendió
Elkészítés
Egy nagy keverőtálban a felvert, sózott tojáshoz keverjük a lisztet, a szerecsendiót, a reszelt főtt burgonyát, kb. 1 deci tejet. Sűrű masszát kapunk. Ehhez adjuk apránként a felkockázott, szárított, egy deci tejjel meglocsolt zsemlét és az egészet alaposan összeforgatjuk.
Vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk a masszából és forró, sós vízben 1-2 perc alatt kifőzzük.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.