Vadas zsemlegombóccal

A magyar gasztronómia egyik remeke a vadas, ami eredetileg marhahúsból készül. Idő- és munkaigényes az elkészítése, de megéri! Zsemlegombóc helyett csőtésztával is szervírozható. Bevált családi receptet ismertetünk.

Hozzávalók 4 személyre

Pácléhez

3-4 közepes sárgarépa

3 fehérrépa

1 kisebb vöröshagyma negyedelve

6-8 db egész feketebors

2 babérlevél

csipetnyi só

2 ek 10%-os ételecet

2 liter víz

Páclé készítése

A felkarikázott zöldségeket, a negyedelt hagymát és a fűszereket összefőzzük, a főzésidő végén öntjük hozzá az ecetet. Ha a zöldségek kellően puhák, kész a páclé. Még melegen a hártyáitól megtisztított húsra öntjük. A húsokat legalább 2 napig hideg helyen letakarva a páclében hagyjuk, naponta egyszer átforgatjuk.

Marhahús

70-80 dkg szeletelt bélszín, felsál, hátszín vagy fehérpecsenye

Vadas mártáshoz

pépesre turmixolt főtt zöldségek

páclé

10 dkg kristálycukor

fél citrom kiáztatott héja (a fehér hártyás rész nélkül)

1 kis pohár tejföl

3 ek mustár

2 tk finomliszt

só, ecet, mustár, cukor ízlés szerint

Elkészítés

Pácolás után a zöldségeket kiszedjük a pácléből, és puhára főzzük a húst.

A zöldségeket botmixerrel pépesítjük.

A mártáshoz a kristálycukrot karamellizáljuk, felöntjük a pépesített zöldségek felével, összefőzzük, majd hozzáadjuk a másik felét, végül a citrom héját, s – ha a hús puhára főtt – a páclevet.

Egy kis pohár tejfölt összekeverünk 2 teáskanálnyi finomliszttel (habarást készítünk), hozzáadjuk a mustárt. Alaposan összekeverjük, majd felöntjük kevés páclével és elegyítjük. A habarást hozzáadjuk a mártáshoz és összeforraljuk (ne forraljuk sokáig, mert a mártás felhígulhat).

Végül a mártásba tesszük a hússzeleteket (megpirítva vagy anélkül).

Vadas

 

Zsemlegombóc 4 személyre

3 szikkadt zsemle apró kockákra vágva (a felkockázott zsemlét felhasználás előtt sütőben száríthatjuk)

2 tojás

kb. 35 dkg finomliszt

3 kisebb főtt burgonya hámozva, lereszelve

2 dl tej

1 mk só

1 mk őrölt szerecsendió

Elkészítés

Egy nagy keverőtálban a felvert, sózott tojáshoz keverjük a lisztet, a szerecsendiót, a reszelt főtt burgonyát, kb. 1 deci tejet. Sűrű masszát kapunk. Ehhez adjuk apránként a felkockázott, szárított, egy deci tejjel meglocsolt zsemlét és az egészet alaposan összeforgatjuk.

Vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk a masszából és forró, sós vízben 1-2 perc alatt kifőzzük.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + 19 =

hirdetés