Vajon, olívaolajon párolt zöld spárga
A zöld spárga ízletes idényzöldség. Rendszeres fogyasztása javíthatja az immunfunkciót, az emésztést, és hozzájárulhat a krónikus betegségek megelőzéséhez.
Alacsony kalóriatartalmú. C-, K-, A- és B-vitaminokban gazdag, emellett kiváló kálium-, vas-, kalcium-, magnézium- és cinkforrás. Segíti az emésztést és elősegíti a bélflóra egészségét. Antioxidáns hatású, glutathiont, flavonoidokat és polifenolokat tartalmaz, melyek segítenek leküzdeni a szabad gyököket, csökkentve a gyulladást és a krónikus betegségek kockázatát. Természetes aszparaginsav tartalma serkenti a vizeletkiválasztást, ami segít a toxinok kiürítésében és a vízhajtásban – ez különösen hasznos például magas vérnyomás vagy ödéma esetén.
Amire érdemes figyelni: spárga allergia is létezik, bár az allergiás reakció nem gyakori. Extrém esetben léphet fel súlyos anafilaxiás sokk.
Vajon, olívaolajon párolt zöld spárga
Hozzávalók 2 személyre
1/2 csomag spárga (250 g)
3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
1 tk extra szűz olívaolaj
1 dkg vaj
só ízlés szerint
negyed citrom leve
Elkészítés
A spárga alsó (keményebb, fás) részét törjük le, csak a zsenge részét használjuk fel.
Az olvasztott vajat és az olívaolajat keverjük össze egy kis tálban, sózzuk.
A megmosott, lecsepegtetett spárgát kenjük át az olajos-vajas keverékkel.
Egy nagyobb serpenyőt kissé hevítsük fel és tegyük bele a spárgát. A maradék zsiradékot öntsük rá és szórjuk meg a fokhagyma szeletekkel.
Nem túl magas hőfokon (lángon) süssük, időnként megforgatva. A zsenge spárga kb. negyed óra alatt vajpuha lesz, akkor jó, ha barnás színt is kap.
Tálalhatunk mellé hollandi mártást vagy tejföllel kevert majonézt.
Fogyasztás előtt csepegtessünk rá citromlevet.
Naan-kenyeret készíthetünk mellé:
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.