Vanília kivonat házilag
Házilag is készíthetünk vanília kivonatot az édességekhez. A süteményekbe egy csapott mokkáskanálnyi, vagy még annál is kevesebb elegendő belőle.
Hozzávalók
2 db vanília rúd
2 dl glükóz szirup
Elkészítés
Egy kisebb befőttes üveget alaposan mossunk ki, majd szárítsuk meg.
A vanília rudakat hasítsuk fel, kaparjuk ki a magokat. A hüvelyt aprítsuk fel, majd adagoljuk az üvegbe. Öntsük rá a glükóz szirupot, az üveget zárjuk le, és két hétig pihentessük.
A pihentetés alatt az üveget minden második nap fordítsuk meg, így nem kell az üveget kinyitni és a szirupot kevergetni, mert a felaprított vanília mindig a szirup felszínére úszik. Két hét elteltével a vaníliarúd apró darabjait villa segítségével távolítsuk el a szirup tetejéről.
A szirupot szedjük kisebb üvegekbe. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
A szirup levegőn gyorsan szárad, ezért az üveget mindig gondosan zárjuk le és csak akkor nyissuk fel, amikor a vanília kivonatra szükség van.
Tipp: ha nem tudunk glükóz szirupot beszerezni, használhatunk semleges ízű virágmézet is.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.