Tradicionális portugál édesség: vaníliakrémes kosárka

A tradicionális portugál kosárka titka, hogy több száz fokra hevített kemencében sütik, így lesz a tésztája varázslatosan finom, omlós-ropogós, a kissé égett krémes töltelékkel. Házilag is elkészíthető természetesen, így sem okoz csalódást.

Hozzávalók kb. 15 darabhoz

45 dkg leveles tészta

3 tojássárgája

3 dl tej

8 dkg cukor + 1 cs vaníliás cukor

1 ek liszt

3-4 dkg vaj

csipet só

Elkészítés

A leveles tésztát nyújtsuk ki és nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Nyomkodjuk a tésztát enyhén kivajazott muffinformába úgy, hogy a peremre is kerüljön belőle. Előmelegített sütőben süssük elő a tésztát. Sütési idő: 5-8 perc.

Készítsük el a tölteléket közben. A 2 dl tejben keverjük össze a cukrokat, a sót, adjuk hozzá a vajat és forraljuk fel. A maradék egy deci hideg tejhez adjuk a lisztet, keverjük csomómentesre, majd öntsük a forró tejbe. Hagyjuk kicsit hűlni, majd adjuk hozzá a tojássárgákat és alaposan keverjük össze.

A tésztakosárkákba adagoljuk a krémet. Ne tegyük tele, nagyjából félig töltsük meg.

180-as hőfokon süssük 15-20 percig, míg a krém teteje sötétbarnára pirul.

Porcukorral vagy szőlőcukorral szórjuk meg.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =

hirdetés