Tradicionális portugál édesség: vaníliakrémes kosárka
A tradicionális portugál kosárka titka, hogy több száz fokra hevített kemencében sütik, így lesz a tésztája varázslatosan finom, omlós-ropogós, a kissé égett krémes töltelékkel. Házilag is elkészíthető természetesen, így sem okoz csalódást.
Hozzávalók kb. 15 darabhoz
45 dkg leveles tészta
3 tojássárgája
3 dl tej
8 dkg cukor + 1 cs vaníliás cukor
1 ek liszt
3-4 dkg vaj
csipet só
Elkészítés
A leveles tésztát nyújtsuk ki és nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Nyomkodjuk a tésztát enyhén kivajazott muffinformába úgy, hogy a peremre is kerüljön belőle. Előmelegített sütőben süssük elő a tésztát. Sütési idő: 5-8 perc.
Készítsük el a tölteléket közben. A 2 dl tejben keverjük össze a cukrokat, a sót, adjuk hozzá a vajat és forraljuk fel. A maradék egy deci hideg tejhez adjuk a lisztet, keverjük csomómentesre, majd öntsük a forró tejbe. Hagyjuk kicsit hűlni, majd adjuk hozzá a tojássárgákat és alaposan keverjük össze.
A tésztakosárkákba adagoljuk a krémet. Ne tegyük tele, nagyjából félig töltsük meg.
180-as hőfokon süssük 15-20 percig, míg a krém teteje sötétbarnára pirul.
Porcukorral vagy szőlőcukorral szórjuk meg.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.