A jó kép megmenti a pillanatot – Vári Edit elbűvölő természetfotói

Ha a természet és a fotózás szeretete egyformán jelen van valakiben, szabadidejében valószínűleg soha nem unatkozik. Úton-útszélen talál magának fotótémát. A fotósok nyitottabb szemmel járnak-kelnek világban, számukra a természetben nincs unalmas téma. Ha a jelenetek századszor is ismétlődnek, a fények sosem ugyanazok, ahogy a nézőpont, a perspektíva sem. Egy fűszál is elegendő a tökéletes képhez. Vári Edit nem profi (értsd: nem hivatásos) fotográfus, de ez nem is fontos. Szeretjük a természetfotóit; ennek apropóján villáminterjút kértünk tőle.

Mivel foglalkozol?

Vári Edit

Képzőművészettel. Konkrétan képeket festek olajfestés technikával és akvarellel.

Mióta fotózol?

Két-három éve kezdtem egy bridge géppel. Fél éve van egy tükörreflexes Nikonom. Most ismerkedünk egymással.

Tanultad, vagy autodidakta módon sajátítottad el a fotózást?

A fotózás technikáját oktatásszerűen nem tanultam. Igyekszem megszerezni ezt a tudást önállóan, a saját tapasztalataimra támaszkodva. Emellett könyvekből, és az internetről is tájékozódom. A You Tube-on számos oktatófilm ad ehhez segítséget.

Mi a kedvenc fotótémád?

Szeretek természetfotókat készíteni, de vonz az emberábrázolás, szeretem a portrékat és az életképeket is.

Mi vonz leginkább a fotózásban?

Csodálatos érzés a pillanat megörökítése, mindaz, ami a következő másodpercben már nem lesz ott, és úgy jelen az életben.

Melyik a legkedvesebb képed?

Az elsők lettek a legkedvesebbek. Két fotómat említeném ezek közül. Az egyik egy szitakötőről készült; egy erdei ösvény szélén ücsörgött, amikor megpillantottam. Biztos voltam abban, hogy tovarebben, ha közelítek felé, de nem ez történt. Türelmesen megvárta, hogy szinte az orrához nyomjam az objektívemet. A másik kedvenc képem, egy zöld gyíkról készült. Meglepő módon odajött hozzám egy hegytetőn, s szinte bekukucskált az objektívembe. A fejét oldalra billentette, mozgatta a tekintetét, annyira kíváncsi volt.

Szerinted mitől jó egy kép?

Úgy gondolom, attól jó, ha van mondanivalója számunkra. A jó fotó megmenti a pillanatot, átörökíti, azért, hogy a gondolatainkra és az érzéseinkre hatva formáljon és feltöltsön bennünket amellett, hogy az élet számos csodáját tárja a szemeink elé.

Fotó: © Vári Edit

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt × kettő =

hirdetés