Vegyszermentes kertészkedés talajtakarással

A komposztálás mellett a talajtakarás a vegyszermentes kertészkedés újra felfedezett, hatékony eszköze. A jól megválasztott és megfelelően kihelyezett takarás átereszti a talaj felé a csapadékot, de megakadályozza a túl gyors elpárolgást, valamint visszaszorítja a gyomosodást. A színes talajtakarás rendezettséget ad, kellemes látványt nyújt, hiszen kihangsúlyozza a növényeket, természetes hatást kölcsönöz a kertnek. A természetes anyagok felhasználásával akár kerti utakat is kialakíthatunk, melyek környezetbarát és barátságos hangulatot teremtenek az ágyások között.

Nagy Adrienn agrármérnök összeállítása

Hogyan alakítsuk ki a takaróréteget?

A takarás kihelyezése előtt gereblyével vagy kapával fel kell lazítanunk a talajt, és eltávolítani a nem kívánatos gyomokat. Azokat a takaró anyagokat, melyek idővel lebomlanak (például a fakéreg) évente háromszor, tavasszal, nyáron és ősszel, talajlazítás követően újra ki kell szórni. A különböző anyagokat eltérő vastagságban kell kihelyezni.

Fontos, hogy a frissen ültetett palánták köré minimum 10 centis távolságban helyezzük ki a takaróréteget, mivel a kevésbé szellőző talajra érzékenyebbek!

Milyen anyagokkal takarhatjuk a talajt?

Olyan anyagokat érdemes felhasználni, amely kertünkben és háztartásunkban hulladékként keletkezik. A komposzt az egyik legjobb megoldás, hiszen nemcsak szigetel, de tápanyagot is ad a talajnak, és a felesleges hulladékot is hasznosítjuk.

A legkönnyebben elérhető, olcsó alapanyag a fűnyesedék, hiszen sokszor gondot okozhat a lenyírt pázsitról visszamaradt fűhalom. Amennyiben nem hagyjuk a lenyírt gyepen a fűszálakat, fonnyasztott vagy szárított állapotban használjuk fel. Magas a foszfor- és káliumtartalma, a konyhakerti növények és dísznövények számára egyaránt kiváló.

Az avart és a lombot – ha nem komposztáljuk – felaprítva szórjuk növények köré, ellenkező esetben csapadék hatására összetapad, és lefojtja a talajt. Ha nem tudjuk összeaprítani, érdemes szalmával keverni.

Fenyőtű és fenyőkéreg is kiváló választás, a szamóca meghálálja, hiszen a talajtakaró javítja a gyümölcs ízét és ellenállóvá teszi a növényt a betegségekkel szemben. A savanyú talajt kedvelő növények számára is ideális. A fenyőkéreg ráadásul jól mutat, emeli a kert esztétikai minőségét.

Fűrészpor is használható talajtakaráshoz, kiváló megoldás, ha megoldatlan az esővíz-elvezetés , illetve olyan helyeken, ahol pangó víz gyűlik fel. A fent említetteken kívül talajtakaró anyagként használható a kukoricaszár és -csutka, vagy a hajdina és a széna is.

Bármelyik anyag mellett döntenénk is, abban biztosak lehetünk, hogy a takaróréteg megvédi növényeinket a kiszáradástól a nyári hőségben, visszaszorítja a kerti gyomokat, télen pedig a fagyoktól védi kedvenc növényeinket. Mindemellett javítja a talaj szerkezetét, és tápanyag-visszapótlást is biztosítja.

 

Nyitókép: AndreasGoellner/Pixabay

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkilenc − tizenöt =

hirdetés