Világosban láthatatlan, sötétben világít – mi az? Foszforeszkáló festék a falon

Egyedi faldekoráció készítéséhez is jól használhatók a világító festékek. A foszforeszkáló – műanyag – matricákkal szembeni előnyük, hogy szolidak, nem emelkednek ki a falsíkból, nappali fényben szinte láthatatlanok, és olyan motívumot festhetünk a falra, amilyet magunk szeretnénk (kézzel vagy stencillel). A világító festék jól használható meglévő fali dekorációkhoz is, például kiszínezhetjük vagy új motívumokkal kiegészíthetjük a falmatrica vagy falfestmény egy-egy kisebb részletét. Kipróbáltuk, megosztjuk tapasztalatainkat.

Az általunk használt festék magyar gyártmányú, vízkék színű, nappali fényben a tubusban fehérnek látszik. Vízbázisú, vízállóra száradó, nagy fényerejű foszforeszkáló akril festék, melyet papír, kő, natúr fa, gipsz, fal, beton és egyéb porózus felületek festésére ajánlanak. Fontos, hogy az alapfelület színe legyen minél világosabb, ugyanis ez befolyásolja a fényerőt.

A festéket gyerekszobában próbáltuk ki, ezért választottuk a fotón látható stencilt. Nem feltétlenül kell stencilt használni, ügyesebbek maguk is rajzolhatnak ceruzával egyszerű vonalrajzot a falra, melyet aztán kifestenek a foszforeszkáló festékkel. Ezzel a stencillel könnyű dolgozni, mivel rugalmas az anyaga, ezért ívelt felszínhez is használható.

A stencilt cellux-szal a falra rögzítettük. A fotón (ha halványan is) látható a festék helye. Vékony rétegben ecsettel vigyük fel a festéket, majd szivaccsal dolgozzuk el.

A végeredmény az alábbi képen látható – a fotó minősége hagy kívánnivalót maga után -, sötétben készült.

 

Ötletek

Falmatrica és világító festék kombinációja – kreatív éjszakai jelzőfény.

Tippek

A világító festék akkor igazán látványos, ha apró motívumokat festünk vele. Ha kicsi gyerekek szobáját festenénk vele, gondoljunk arra, nem ijesztő-e számukra az adott motívum. A festék akkor világít erősen sötétben, ha elegendő napfény éri napközben. A festék sötétedés után órákig világít.

hirdetés
2 válaszok
 1. radyr
  radyr says:

  “Sziasztok!
  Érdekelne a dolog, szeretném kipróbálni, de lenne két kérdésem:
  1. Milyen hőmérsékleten érdemes használni a festékeket?
  2. Ecsettel és szóró-, festék pisztollyal is használható?
  Segítségeteket előre is köszönöm!
  Radyr”

  Válasz
  • Mesterházy Mónika
   Mesterházy Mónika says:

   Kedves Radyr! Szobahőmérsékleten használtuk – érdemes utánanézni, hogy az adott festék jó-e kültérre is.
   Ecsettel, szivaccsal érdemes dolgozni, mivel a festék elég sűrű.

   Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

húsz + tizenhat =

hirdetés