Villa Romana Baláca: római kori villagazdaság, romkert a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidék festői vidékén – az egykori Pannonia Provincia területén – 1904-ben földművesek bukkantak a szántóföldben rejtőző római kori földbirtok-központ maradványaira. A több tucat épület romjainak feltárása régészeti sikertörténet, az ásatások a mai napig folyamatban vannak. A villagazdaság Közép-Európa egyik legjelentősebb római kori emléke, a birtokközpont egykoron közel 10 hektárnyi területet foglalt magába. 

A villagazdaság főépületét számos melléképület egészíti ki; a lakóházakhoz fürdők, gazdasági épületek és egy monumentális temetkezőhely tartoznak. A feltárás során előkerült leleteket, a mindennapi élethez, gazdálkodáshoz használt tárgyakat – restaurálásukat követően – a helyszínen állították ki. A nagy lakóház itáliai hatást tükröző különleges falfestményei is megcsodálhatók, mozaikpadlói eredeti helyükön láthatók.

A római kori park része a fűszer- és növénykert, valamint a lapidárium. A lapidárium – kőtár – Veszprém megye különböző területein talált római kori kőfaragások gyűjtőhelye. A park egyben római kézműves foglalkozások, római lakomák és más rendezvények helyszíne is.

Az asszony ‘kiugrott’ fotózni

A Veszprémtől mintegy 9 kilométerre, Nemesvámos és Veszprémfajsz határában fekvő Villa romana Baláca nagyszerű kirándulóhely az egész családnak, akár Veszprém, akár a Balaton-parti települések felől közelítjük meg.

Tavasztól őszig nyitva tart, hétfő szünnap.

GPS-koordináták: N47.04456, E17.88793

Weboldal: www.balaca.hu

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 19 =

hirdetés