Virágozzék minden virág! Télen, kora tavasszal nyíló hagymás dísznövények

Vágott virágként vagy hagymájával együtt cserépben is beszerezhetők ezek a szép dísznövények, melyekkel megidézhetjük otthonunkban a tavaszt. Ezek a virágok a téli időszakban is elérhetők. Ha a hagymás változatot választjuk, elvirágzás után a virághagyma kiültethető a szabadba. Ha megfelelő táptalajba kerül, a növény következő tavasszal kihajt.

Ha nem a szabadba ültetnénk, hanem cserepes vagy balkonnövényként gondoznánk, a növények fejlődése érdekében olyan edényt válasszunk, amelyben a hagyma egészséges gyökeret tud fejleszteni, amelyikbe a növekedéshez elegendő föld fér, amelyik elég mély ahhoz, hogy a virágzást követően a növény egyenesen álljon és ne száradjon ki.

Szabadban a jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag talajokat szeretik leginkább – általános szabály hagymás virágok kiültetéséhez, hogy a hagymákat ősszel érdemes kiültetni, legalább tíz centi távolságban, 15 centi mélyen. (A cserepes növények elvirágzása után a hagymákat tároljuk száraz helyen az őszi kiültetésig. Saját tapasztalat, hogy a tavasszal kiültetett hagymák is kihajtanak a következő évben.)

Nárcisz, frézia, tulipán

Jácintok, nárciszok

Frézia

Latin neve: Freesia. Ismertebb fajták: Freesia refracta, Freesia leichtlinii, Freesia laxa

A nősziromfélék családjába tartozik. Az őshazája Dél-Afrika és Kelet-Afrika. Gyönyörű színes virágai miatt népszerű dísznövény. Sok különböző fajtája létezik, tölcséres virágúak, és szétterülő virágúak is, amelyek általában sárga, fehér vagy rózsaszínűek és különlegesen, fürtben helyezkednek el. A növény egy kis hagymagubóból növekedik ki, hosszúkás, keskeny levelei vannak.

Vágott virágként tarthatjuk vázában, hagymás növényként cserépben, de a kertbe is kiültethető. Magas a fényigénye, ezért célszerű napos helyre tenni. Cserepes növényként és szabadba ültetve is sok vizet igényel, bőségesen öntözhető, de arra figyelni kell, hogy ne álljon vízben. Lakásban tartva 2-3 hetente érdemes tápoldatozni. 

Jácint

Latin neve: Hyacinthus orientalis. Délnyugati-Ázsia, Törökország és Szíria egyes vidékeinek őshonos. Dekoratív, illatos virága miatt Európa szerte nemesítik, termesztik, számos fajtája, színváltozata érhető el. A jácint hagymája mérgező, ezt az ültetés során figyelembe kell venni. Ha szabadba kerül, kerüljük az árnyékos helyet, jól bírja a napot, de félárnyékos helyen is jól érzi magát.

jacint6001
A cserépben nevelt jácint földje mindig legyen kissé nyirkos, jó megoldás, ha alulról öntözzük, ügyelve a túlöntözésre – ne álljon folyamatosan a víz a cserépben. Elvirágzás után ne dobjuk ki, a hagymáját ültessük ki a szabadba.

Nárcisz

Latin neve: Narcissus. A spárgavirágúak rendjébe, az amarilliszfélék családjába tartozó növénynemzetség. Kora tavasszal nyílik, de lakásban nevelve, korai hajtatással télen is gyönyörködhetünk a szépségében.
Több mint tízezer nárciszfajta létezik a világon.
Cserepes növényként világos, nem túl meleg helyen célszerű tartani. A földje legyen nedves folyamatosan a földje, de kerülni kell a pangó vizet.
Szabadba ültetve jól érzi magát napos, szélvédett helyen, de jól tűri a félárnyékos területeket is. Szinte minden földben megél, de a legjobban a tápanyagokban gazdag, jó vízellátású talajban fejlődik. 

A nárcisz mérgező növény, különösen a hagymája veszélyes.

Tulipán

Latin neve: Tulipa. A liliomfélék családjába tartozik. A legkorábban nyíló tavaszi virágok egyike, a hagymáról nevelhető évelő, mely a lakásban, üvegházban és fűthető télikertben is nevelhető, így korai hajtatással a téli hónapokban is gyönyörködhetünk benne. A kert napos meleg részébe kerüljenek, laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajba.

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik, mintegy száz fajt és több ezer nemesített fajtát tartanak számon. Nevét a perzsa toliban szóról kapta, mivel alakja hasonlít a turbánra. Régies magyar neve tulipánt. Ősi női szimbólum; a szenvedély, a lángoló szerelem, a termékenység jelképe.

Fotók: Szépítők Magazin, Pixabay

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + 1 =

hirdetés