Virágzik a napraforgó, magjai szabályos spirált alkotnak

Virágzik a napraforgó. Olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek számít. Ez a Magyarországon legfontosabb, a legnagyobb területen termesztett olajnövény.

A napraforgómag olaját nemcsak étkezési célokra, hanem gyógyszerek – kenőcsök – készítéséhez is felhasználják. A napraforgóolaj többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, normalizálja a koleszterinszintet. A népi gyógyászatban sebek és száraz, hámló bőr gyógyítására is használták. A homeopátiás készítményekben görcsoldásra és láz csillapítására alkalmazzák.

„Az aranymetszés olyan arány, amely a rossz létrejöttét megnehezíti, a jóét pedig megkönnyíti.” Albert Einstein

Fibonacci-spirál

A napraforgó tányérján elhelyezkedő magok szabályos spirált alkotnak, a növény az egyik jellegzetes példa a természetben megnyilvánuló, matematikai képlettel leírható isteni arányosságra (aranyarányra, aranymetszésre). Az aranymetszés különleges formája a logaritmikus spirális alakzat, a Fibonacci-spirál.

A Fibonacci-számok szerinti elrendeződés figyelhető meg többek között a fenyőtoboz és az ananász pikkelyein, a málna szemein, a karfiol rózsáin és a kövirózsák szirmain is. A Fibonacci-spirál matematikai képletben kifejezve bonyolultnak tűnhet, valójában nagyon egyszerű: a 0-val, 1-gyel kezdődő számsorozatban minden előző két szám összege adja a következő számot: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610 stb.

A Fibonacci-spirál névadója az itáliai Leonardo Fibonacci, akit a középkor legtehetségesebb matematikusaként tartottak számon. Érdekes módon nem ő fedezte fel a Fibonacci-számokat, leginkább arról nevezetes, hogy ő terjesztette el az arab számokat Európában. A Fibonacci számsor már a 6. században ismert volt indiai matematikusok révén, de Leonardo Fibonacci jóvoltából vált közismertté Európában.

Fotó: MTI Czeglédi Zsolt, Csikós István

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

hét + öt =

hirdetés