Az illatos orgona virágaiból nemcsak szörpöt, hanem orgonás cukrot is készíthetünk

Az illatos orgona apró virágaiból nemcsak szörpöt, hanem orgonás cukrot is készíthetünk. Felhasználhatjuk sütemények – főként kekszek, linzerfélék – ízesítéséhez. A cukor sokáig megőrzi a virág kellemes aromáját és illatanyagát.

Ha fogyasztási céllal gyűjtünk orgonát, lehetőleg olyan helyről szedjük, ahol nincs szennyező: forgalmas út vagy ipari létesítmény. Felhasználás előtt a virágot nem szükséges átmosni, így megmarad az értékes virágpor és az illatanyagából sem veszít a növény.

 

 

Orgonás cukorhoz csak a virágot használjuk fel, zöld rész ne kerüljön bele!

Tiszta, szagmentes befőttes üvege(ke)t töltünk meg kristálycukorral és orgonavirággal rétegesen. Tegyük sötét, hűvös helyre, naponta párszor rázzuk össze az üveget – a virág nedvességét a cukor magába szívja, ezért összeáll, s ha nem rázzuk fel rendszeresen, nehezen tudunk őrleményt készíteni belőle (nehéz lesz a cukrot kikanalazni az üvegből).

 

 

Az első napokban az orgonavirág megbarnul, a cukor mintha elveszítené a finom orgonaillatot, de miután teljesen kiszáradt, visszatér az aromája.

Ha az orgonavirágok már teljesen szárazak, a virágokkal együtt őröljük finomra a kristálycukrot (nem szükséges porcukorrá őrölni, a célnak teljesen megfelel, ha finom szemcséjű cukrot készítünk belőle).

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 5 =

hirdetés