Helló, férfilibidó! A Weinsteinek köztünk élnek

Mindaz, ami ezekben a napokban Hollywood környékén történik, sötét árnyékot vet minden eddigi elhallgatásra. 

Harvey Weinstein befolyásos filmproducerről kiderült, hogy évtizedek óta szexuális ragadozó – ismert filmsztárokat is zaklatott, egyre többen szólalnak meg az áldozatai közül. Lelepleződött a nagy titok. Valójában pedig nem történt más, csak annyi, hogy végre konkrét arcokhoz (is) lehet kötni a nyilvánvalót, mely szerint a befolyás, a pénz, a hatalom jó kondiban tartja a férfilibidót.

A Weinsteinek köztünk élnek, mióta világ a világ

A libidó akkor is szeret ficánkolni, ha nincs mögötte csillogás, hírnév, vagyon. A férfilibidó – mondjuk ki – természeténél fogva erőszakos. Szeret a nők után füttyögni az utcán, arcpirító módon stírölni női domborulatokat, pimasz megjegyzéseket, egészen vulgáris ajánlatokat tenni közösen összehozható testi örömökre – a követelőző férfilibidó ott van egy csomó elfojtásban és minden (második) férfigondolatban. És benne van minden hasközépig érő dekoltázsban, falatnyi bikiniben, kihívó pózban, vérvörösre rúzsozott duzzogó ajakban – minden túljátszott női kihívásban. Ez a nemiség szépsége. Meg lehet tanulni egészséges mértékkel élni vele.

Nem minden férfi Weinstein. Nem minden nő keveredik direkt és készakarva, naivitásból vagy számításból Weinsteinek ágyába, kocsijába. 

Megtanultuk, hogy amit nem lehet bizonyítani, arról hallgatni kell. Nem álságos védekezés ez? A bulvár pont ezekre a szaftos sztorikra éhes… Az áldozatokat nem szabad hibáztatni. Nem szabad azzal jönni, hogy vétkesek közt cinkos, aki néma. Nem tudom, miért hallgattak eddig Weinstein áldozatai. Nem tudom, ki mindenki segített nekik ebben, de hogy az elhallgatás összehangolt csapatmunka eredménye, abban biztos vagyok.

Nem szabadna eltussolni egyetlen nemi visszaélést sem, és a gyerekeinket is erre kellene felkészítenünk

Nem szabadna egy kislánynak sem elhallgatnia, ha az idős tanára furán ér hozzá melltájékon. Nem szabadna elhallgatnia a kiskamasznak, ha egy „templomba járó, hívő” nyugdíjas félrehúzza és hozzádörgöli a micsodáját. Nem szabadna hagyni, hogy befolyásos egyetemi tanárok szexuális ajánlatokkal bombázzák a hallgatóikat. (Pár példa a környezetemből.) Remekül tudunk (el)hallgatni megfélemlítés, negatív következmény miatt fontos dolgokat – hogy a szégyen az áldozatot eméssze. A félelem csendjével szabadítjuk rá a Weinsteineket a világra.

A nyilvánosságnál nincs nagyobb visszatartó erő

Ha valamire, hát ennek tudatosítására jó a Weinstein-ügy. Hullanak a csontvázak a szekrényből, Weinsteinek lepleződnek le világszerte. Kár, hogy eddig vígan (vissza)élhettek és kár, hogy ezt a hangos botrányt is rengeteg Weinstein úszhatja meg.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × négy =

hirdetés