Almás-mákos zabpelyhes szelet
A zabpelyhet hagyományos süteményeknél is kipróbálhatjuk, az aprószemű változattal kiválthatjuk a liszt egy részét. Az alábbi sütit könnyű összeállítani, az alapja ugyanis kevert tészta. Almás, almás-mákos, meggyes-mákos töltelékkel egyaránt elkészíthető, a mazsola elhagyható.
Hozzávalók közepes tepsihez
3 decis pohárt használtunk a hozzávalók kiméréséhez
Tésztához
1,5 pohár liszt (lehet zabliszt és búza rétesliszt vegyesen)
2 pohár aprószemű zabpehely (nagyszemű zabpehelyből is elkészíthető)
2/3 pohár méz vagy barnacukor
15 dkg margarin
1 evőkanál tejföl
1 tojás
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só
Töltelékhez
4 nagy alma
3-5 dkg mazsola (elhagyható)
2 tk fahéj
3-5 dkg cukor
5 dkg mák
fél citrom leve
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A tészta száraz hozzávalóit egy nagy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a lágy margarint, a mézet (ha mézet használunk), a tejfölt és összegyúrjuk. A tészta kb. 2/3-át sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk egyenletesen. Hagyjuk állni, közben elkészítjük a tölteléket.
Az almákat meghámozzuk és lereszeljük. Egy közepes lábasba tesszük, hozzáadjuk az ízesítőket (cukor, mazsola, fahéj, citromlé) és fedő alatt közepes lángon pároljuk pár percig. A megpárolt almatöltelék egyik felét darált mákkal ízesíthetjük.
A tölteléket hagyjuk kicsit hűlni, majd egyenletesen oszlassuk el a tésztán.
A tészta maradékát morzsoljuk el a tölteléken.
Tegyük előmelegített sütőbe és kb. 25 percig süssük 180-as hőfokon.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.