Almás-mákos zabpelyhes szelet

A zabpelyhet hagyományos süteményeknél is kipróbálhatjuk, az aprószemű változattal kiválthatjuk a liszt egy részét. Az alábbi sütit könnyű összeállítani, az alapja ugyanis kevert tészta. Almás, almás-mákos, meggyes-mákos töltelékkel egyaránt elkészíthető, a mazsola elhagyható.

Hozzávalók közepes tepsihez

3 decis pohárt használtunk a hozzávalók kiméréséhez

Tésztához

1,5 pohár liszt (lehet zabliszt és búza rétesliszt vegyesen)

2 pohár aprószemű zabpehely (nagyszemű zabpehelyből is elkészíthető)

2/3 pohár méz vagy barnacukor

15 dkg margarin

1 evőkanál tejföl

1 tojás

1 tk szódabikarbóna

1 csipet só

Töltelékhez

4 nagy alma

3-5 dkg mazsola (elhagyható)

2 tk fahéj

3-5 dkg cukor

5 dkg mák

fél citrom leve

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A tészta száraz hozzávalóit egy nagy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a lágy margarint, a mézet (ha mézet használunk), a tejfölt és összegyúrjuk. A tészta kb. 2/3-át sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk egyenletesen. Hagyjuk állni, közben elkészítjük a tölteléket.

Az almákat meghámozzuk és lereszeljük. Egy közepes lábasba tesszük, hozzáadjuk az ízesítőket (cukor, mazsola, fahéj, citromlé) és fedő alatt közepes lángon pároljuk pár percig. A megpárolt almatöltelék egyik felét darált mákkal ízesíthetjük.

A tölteléket hagyjuk kicsit hűlni, majd egyenletesen oszlassuk el a tésztán.

A tészta maradékát morzsoljuk el a tölteléken.

Tegyük előmelegített sütőbe és kb. 25 percig süssük 180-as hőfokon.

Más recepttel >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + 8 =

hirdetés