Zabtej hideg eljárással
A zabtejet, pontosabban a zabpehelyvizet nemcsak a tejérzékenyek fogyaszthatják; tápanyagban gazdag, ízletes ital, sokoldalúan felhasználható, jó alternatíva az állati eredetű tej kiváltására.
Hideg- és meleg eljárással is készíthetjük – a hideg módszert ismertetjük.
A hideg eljárás során a zabpehelyre hideg, tisztított vizet öntünk, majd két lépésben turmixoljuk, majd leszűrjük. Az így előállított zabtej két-három, de akár 4-5 napig fogyasztható és felhasználható.
Hozzávalók
Fotó: Molnár Ágnes
5 evőkanál (50 g) aprószemű zabpehely
250 ml tisztított víz
+ 250 ml (vagy több) tisztított víz
Elkészítés
Első lépésben a zabpehelyre öntsünk 250 ml vizet. Hagyjuk kis ideig állni, majd turmixoljuk le. Szűrjük le. Tejszín sűrűségű zabtejet kapunk, ezt hígíthatjuk 250 ml vagy több vízzel. Ezzel az eljárással az 5 evőkanál zabpehelyből kb. 450 ml zabtejet kapunk. Minél nagyobb teljesítményű turmixgéppel dolgozunk, annál kevesebb rost marad vissza.
A zabtejet ízlés szerint ízesíthetjük mézzel, csipetnyi sóval.
A visszamaradt rostos részt felhasználhatjuk például kenyér-, süteménysütéshez, dúsíthatjuk vele a reggeli müzlit, készíthetünk belőle fasírtot, sűríthetjük vele a levest, a főzeléket, de hidegen sajtolt olajjal keverve az arcápolónak is jó.
Tipp: tisztított víz nélkül, felforralt majd visszahűtött vízzel is elkészíthetjük. A zabpelyhet meg is piríthatjuk, mielőtt hozzáadjuk a vizet.
A zabról
Fotó: Molnár Ágnes
A zab, a szellem, a lélek, a test erejét növelő, tonizáló szer; gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, esszenciális zsírsavakban. Jelentős E-, B1-, B2-, B3-, B6-vitaminforrás, bővelkedik foszforban, fluorban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, szilíciumban, vasban, mangánban. Tartalmaz pantoténsavat, ezt antistressz vitaminnak is nevezik. Természetes lúgosító hatású gabonaféle.
Élettani hatásai
Gyorsan felszívódik, könnyen emészthető. Erősíti a csontozatot, csökkenti a vérszegénységet. Jó hatással van az idegrendszerre. Növeli a koncentrálóképességet, a szellemi teljesítőképességet. Gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz. Rostdús, segíti a bélmozgást, tisztítja a bélfalat. A fiatal fejlődő szervezetet bőségesen ellátja tápanyaggal. Segít a klimax tüneteinek enyhítésében is.
Hogyan készül a zabpehely?
A hántolt, egész gabonaszemet, gőzölik, majd összelapítják. A kíméletes módszernek köszönhetően a gabona megőrzi létfontosságú beltartalmi értékét, tápanyagait, ezért teljes értékű gabonának számít.
Fotók, forrás: Szeretetrehangoltan | Molnár Ágnes
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Több százezren olvasnak havonta. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.
Az összes élettani hatása igaz, tanusíthatom. Korábban depreszziós voltam, de mióta fogyasztom, azóta ezek a tünetek elmúltak. Néha fel-felnyerítek vidáman, de rá se hederítek! :)