Zabtej hideg eljárással

hirdetés

hirdetés

A zabtejet, pontosabban a zabpehelyvizet nemcsak a tejérzékenyek fogyaszthatják; tápanyagban gazdag, ízletes ital, sokoldalúan felhasználható, jó alternatíva az állati eredetű tej kiváltására.

Hideg- és meleg eljárással is készíthetjük – a hideg módszert ismertetjük.

A hideg eljárás során a zabpehelyre hideg, tisztított vizet öntünk, majd két lépésben turmixoljuk, majd leszűrjük. Az így előállított zabtej két-három, de akár 4-5 napig fogyasztható és felhasználható.

Hozzávalók

Fotó: Molnár Ágnes

5 evőkanál (50 g) aprószemű zabpehely

250 ml tisztított víz

+ 250 ml (vagy több) tisztított víz

Elkészítés

Első lépésben a zabpehelyre öntsünk 250 ml vizet. Hagyjuk kis ideig állni, majd turmixoljuk le. Szűrjük le. Tejszín sűrűségű zabtejet kapunk, ezt hígíthatjuk 250 ml vagy több vízzel. Ezzel az eljárással az 5 evőkanál zabpehelyből kb. 450 ml zabtejet kapunk. Minél nagyobb teljesítményű turmixgéppel dolgozunk, annál kevesebb rost marad vissza.

A zabtejet ízlés szerint ízesíthetjük mézzel, csipetnyi sóval.

A visszamaradt rostos részt felhasználhatjuk például kenyér-, süteménysütéshez, dúsíthatjuk vele a reggeli müzlit, készíthetünk belőle fasírtot, sűríthetjük vele a levest, a főzeléket, de hidegen sajtolt olajjal keverve az arcápolónak is jó.

Tipp: tisztított víz nélkül, felforralt majd visszahűtött vízzel is elkészíthetjük. A zabpelyhet meg is piríthatjuk, mielőtt hozzáadjuk a vizet.

A zabról

Fotó: Molnár Ágnes

A zab, a szellem, a lélek, a test erejét növelő, tonizáló szer; gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, esszenciális zsírsavakban. Jelentős E-, B1-, B2-, B3-, B6-vitaminforrás, bővelkedik foszforban, fluorban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, szilíciumban, vasban, mangánban. Tartalmaz pantoténsavat, ezt antistressz vitaminnak is nevezik. Természetes lúgosító hatású gabonaféle.

Élettani hatásai

Gyorsan felszívódik, könnyen emészthető. Erősíti a csontozatot, csökkenti a vérszegénységet. Jó hatással van az idegrendszerre. Növeli a koncentrálóképességet, a szellemi teljesítőképességet. Gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz. Rostdús, segíti a bélmozgást, tisztítja a bélfalat. A fiatal fejlődő szervezetet bőségesen ellátja tápanyaggal. Segít a klimax tüneteinek enyhítésében is.

 

Hogyan készül a zabpehely?

A hántolt, egész gabonaszemet, gőzölik, majd összelapítják. A kíméletes módszernek köszönhetően a gabona megőrzi létfontosságú beltartalmi értékét, tápanyagait, ezért teljes értékű gabonának számít.

Fotók, forrás: Szeretetrehangoltan | Molnár Ágnes

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás