Zabtej házilag, hideg eljárással
A zabtejet, pontosabban a zabpehelyvizet nemcsak a tejérzékenyek fogyaszthatják; tápanyagban gazdag, ízletes ital, sokoldalúan felhasználható, jó alternatíva az állati eredetű tej kiváltására.
Hideg- és meleg eljárással is készíthetjük – a hideg módszert ismertetjük.
A hideg eljárás során a zabpehelyre hideg, tisztított vizet öntünk, majd két lépésben turmixoljuk, majd leszűrjük. Az így előállított zabtej két-három, de akár 4-5 napig fogyasztható és felhasználható.
Hozzávalók
Fotó: Molnár Ágnes
5 evőkanál (50 g) aprószemű zabpehely
250 ml tisztított víz
+ 250 ml (vagy több) tisztított víz
Elkészítés
Első lépésben a zabpehelyre öntsünk 250 ml vizet. Hagyjuk kis ideig állni, majd turmixoljuk le. Szűrjük le. Tejszín sűrűségű zabtejet kapunk, ezt hígíthatjuk 250 ml vagy több vízzel. Ezzel az eljárással az 5 evőkanál zabpehelyből kb. 450 ml zabtejet kapunk. Minél nagyobb teljesítményű turmixgéppel dolgozunk, annál kevesebb rost marad vissza.
A zabtejet ízlés szerint ízesíthetjük mézzel, csipetnyi sóval.
A visszamaradt rostos részt felhasználhatjuk például kenyér-, süteménysütéshez, dúsíthatjuk vele a reggeli müzlit, készíthetünk belőle fasírtot, sűríthetjük vele a levest, a főzeléket, de hidegen sajtolt olajjal keverve az arcápolónak is jó.
Tipp: tisztított víz nélkül, felforralt majd visszahűtött vízzel is elkészíthetjük. A zabpelyhet meg is piríthatjuk, mielőtt hozzáadjuk a vizet.
A zabról
Fotó: Molnár Ágnes
A zab, a szellem, a lélek, a test erejét növelő, tonizáló szer; gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, esszenciális zsírsavakban. Jelentős E-, B1-, B2-, B3-, B6-vitaminforrás, bővelkedik foszforban, fluorban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, szilíciumban, vasban, mangánban. Tartalmaz pantoténsavat, ezt antistressz vitaminnak is nevezik. Természetes lúgosító hatású gabonaféle.
Élettani hatásai
Gyorsan felszívódik, könnyen emészthető. Erősíti a csontozatot, csökkenti a vérszegénységet. Jó hatással van az idegrendszerre. Növeli a koncentrálóképességet, a szellemi teljesítőképességet. Gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz. Rostdús, segíti a bélmozgást, tisztítja a bélfalat. A fiatal fejlődő szervezetet bőségesen ellátja tápanyaggal. Segít a klimax tüneteinek enyhítésében is.
Hogyan készül a zabpehely?
A hántolt, egész gabonaszemet, gőzölik, majd összelapítják. A kíméletes módszernek köszönhetően a gabona megőrzi létfontosságú beltartalmi értékét, tápanyagait, ezért teljes értékű gabonának számít.
Fotók, forrás: Szeretetrehangoltan | Molnár Ágnes
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.