Zala megye természeti csodája. Egész évben látogatható a festői szépségű Azáleás-völgy

Zala megye csodájaként emlegetik, ez a cím szerepel azon a kőtáblán is, ami a völgy felé haladva fogadja a látogatót: a szurdokba lépve csodaszép és színpompás látvány tárul a szemünk elé, a virágillatot harapni lehet, tovább sétálva pedig a fenyőerdőben, a tűlevelekre lépve egy pillanatra a Tátrában érezheti magát az ember. Tökéletes kirándulás kisgyerekekkel is.

A völgy a zalaegerszegi Alsóerdő része, sajátos mikroklímája van és 2010 óta szerepel Zala megye 7 természeti csodája között. A hatvanas-hetvenes években telepített ide egzotikus növényeket kísérleti jelleggel a Zalaegerszegi Erdészet, Dr. Fatalin Gyula erdőmérnök vezetésével. A csemetéket a Jeli arborétumból szerezték: a Jeli varázskertben ugynis gyönyörű rododenron-gyűjtemény van (azáleának a rododenron kertészeti, cserépben nevelt fajtáit nevezik). Az Azeáleás-völgy lényegében véve olyan lett, mint egy kicsi arborétum, így kisebb kirándulásokra, nagyobb sétákra tökéletes, díjmentesen, kutyával is látogatható.

Ami különleges hangulatot kölcsönöz neki, az a virágok mellett a fenyők jelenléte, ez egyébként is jellemző Zalára, de a völgyben van kolorádói jegenyefenyő, mamutfenyő, szerbluc, szitkaluc, európai és japán vörösfenyő, simafenyő, kaukázusi jegenyefenyő, zöld- és kékduglász, valamint különböző tuják.

A nevét mégis a májusban nyíló azálea-gyűjteményről kapta, ami nagyon különleges virág: Kínában a nőiesség szimbóluma, a neve a kakukkmadárra utal, miután egy szecsuani hiedelem szerint az örökké síró kakukk vércseppjeiből sarjad. A völgyben is úgy világít némelyik virág a zöld rengetegben, mint egy-egy apró vércsepp, de vannak hatalmas, összefüggő bokor-rendszerek is, az egyik egyenesen úgy néz ki, mintha folyamként ömlene bele a dombról a völgybe. A legtöbb virág a sárga kaukázusi azeáleából nő, de a fehér, a piros és a lila árnyalatai is feltűnnek, és az egyes fajták különböző időpontokban virágzanak, így rendre változik az összkép.

A helynek hangulatos pihenő része is van, padokkal, nagyobb esőházzal.

Régen Kígyó- és Róka-völgynek is nevezték, az előbbi nem lehet véletlen, mi ugyanis rábukkantunk egy erdei siklóra – legalábbis ránzésésre annak láttuk. A kirándulásnak része lehet felfelé a egy kisebb fenyves, ahol a Tátrában érezhetjük magunkat egy kicsit, még feljebb pedig a Zalaegerszegi TV-torony tetején lehet körülnézni: hétköznap is nyitva van, zárt kávézója hangulatos, de nyitott teraszán is lehet üldögélni. Nem megterhelő, élménygazdag kirándulás, kisgyerekeseknek tökéletes.

További információk >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − három =

hirdetés