Zöld pesto házilag tradicionális olasz recept szerint
A zöld, a vörös és sárga pesto jó ideje már nálunk sem számít kuriózumnak, nemcsak gourmet üzletekben, hanem nagyobb élelmiszerboltokban is beszerezhető. A minőséget és az árat tekintve persze vannak különbségek, de megfizethető áron is találunk minőségi készítményt.
Friss pesto-t villámgyorsan készíthetünk. Egy tradicionális olasz receptet ajánlunk. (Költséghatékonyabb, ha kevesebb sajtot adunk hozzá és kihagyjuk a fenyőmagot, enélkül is ízletes pestót kapunk.)
Hozzávalók kávéscsészényi adaghoz (1 személyre)
6-7 nagyobb bazsalikom levél (a zsenge szár is felhasználható)
2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
kb. 2-3 dkg fenyőmag (felhasználás előtt pirítsuk meg!)
kb. 3 dkg frissen reszelt parmezán és pecorino sajt (vagy csak parmezánból kb. 3 dkg)
1/2 dl extra szűz olívaolaj
tengeri só ízlés szerint (kóstoljuk!)
Elkészítés
A pesto tradicionálisan mozsárban készül, de zöldségaprító gép vagy botmixer használatával lényegesen gyorsabb a munkafolyamat. A mozsárban készített pestónak nemcsak az állaga más – rusztikusabb, darabosabb -, de az íze is más; jóval aromásabb, teltebb a mozsárban készített pesto.
(Ha gépet használnánk, a folyamat roppant egyszerű: a hozzávalókat tegyük a gép tartályába és mixeljük össze.)
Ha mozsárban törjük össze a száraz hozzávalókat, a fokhagymával és a bazsalikom kb. harmadával kezdjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a fenyőmagot és a maradék bazsalikomot. A mozsaras módszernél durva szemű tengeri sót használjunk. A sajtokat reszelve vagy nagyon vékonyra gyalulva is felhasználhatjuk, a sajt maradjon a végére. Ha megfelelő az állaga, adagoljuk tiszta üvegbe, majd öntsük rá az olajat és csavarjuk rá az üveg tetejét. Hűtőben tároljuk felhasználásig.
Nyitókép: Thiea Alhoz/Pexels
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.