Zöld pesto házilag – tradicionális olasz recept
A zöld, a vörös és sárga pesto jó ideje már nálunk sem számít kuriózumnak, nemcsak gourmet üzletekben, hanem nagyobb élelmiszerboltokban is beszerezhető. A minőséget és az árat tekintve persze vannak különbségek, de megfizethető áron is találunk minőségi készítményt. Ha házilag készítjük, nagy valószínűséggel drágábban jövünk ki, akkor is, ha saját termesztésű bazsalikomot használunk fel hozzá. Mindenesetre érdemes kipróbálni, kísérletezhetünk az arányokkal. Az interneten sokféle recept található; egy tradicionális olasz receptet ajánlunk.
Hozzávalók kisebb befőttes üveghez (csészényi adaghoz)
1 nagy csokor bazsalikom levelei és zsenge szára mosva szárítva (az áruházakban kapható cserepes bazsalikomból legalább kettő)
2-3 gerezd fokhagyma
5 dkg mediterrán eredetű fenyőmag (felhasználás előtt pirítsuk meg!)
7-8 dkg frissen reszelt, jó minőségű parmezán és pecorino sajt (parmezánból kb. 8 dkg)
1 dl extra szűz olívaolaj
tengeri só ízlés szerint (kóstoljuk!)
Elkészítés
A pesto tradicionálisan mozsárban készül, de zöldségaprító gép vagy botmixer használatával lényegesen gyorsabb a munkafolyamat. A mozsárban készített pestónak nemcsak az állaga más – rusztikusabb, darabosabb -, de az íze is más; jóval aromásabb, teltebb a mozsárban készített pesto.
(Ha gépet használnánk, a folyamat roppant egyszerű: a hozzávalókat tegyük a gép tartályába és mixeljük össze.)
Ha mozsárban törjük össze a száraz hozzávalókat, a fokhagymával és a bazsalikom kb. harmadával kezdjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a fenyőmagot és a maradék bazsalikomot. A mozsaras módszernél durva szemű tengeri sót használjunk. A sajtokat reszelve vagy nagyon vékonyra gyalulva is felhasználhatjuk, a sajt maradjon a végére. Ha megfelelő az állaga, adagoljuk tiszta üvegbe, majd öntsük rá az olajat és csavarjuk rá az üveg tetejét. Hűtőben tároljuk felhasználásig.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Olasz receptek
Gondolatok, élmények életigenlőknek
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Több százezren olvasnak havonta. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.
Ide írhatod a véleményed!
Want to join the discussion?Feel free to contribute!