Zöldségek, gyümölcsök természetes tartósítása
Falun élünk, s amit lehet, azt a kertben megtermeljük. A zöldségeket, gyümölcsöket külön erre a célra vásárolt fagyasztóban tárolom, s télen nemcsak főételeket, de süteményeket, kompótokat és szószokat is készíthetek belőlük!
Mindent szeletelek, reszelek, vagy éppen leszemezgetek, és így teszem el. Mivel nincs olyan helyem, ahol ne fagyna el, illetve a melegben ne forrna fel például a lekvár, ezért még az annak való gyümölcsöt is lefagyasztom kisebb adagokban, s rövid idő alatt olyan ízt készítek belőle, amilyet épp megkívánunk! Legnagyobb keletje a szilvalekvárnak van. A céklát is nyersen szeletelve teszem el, így sokkal hamarabb tudom megpárolni.
A fagyasztott gyümölcsökből, zöldségekből készített ételek egészségesebbek, mivel nem tartalmaznak tartósítószert, s cukorból, édesítőszerből is kevesebb kell az ízesítésükhöz. Aki teheti, zsenge állapotban, a kora reggeli órákban szedje le a gyümölcsöt, zöldséget, s mindig annyit, amennyit a lehető legrövidebb idő alatt – tehát nem fél nap múlva – fel is tud dolgozni!
Erre egy példa: párom szinte minden tavasszal, nyár elején megkérdezi, hogy ez már az idei borsó? Nem – felelem -, ez még a tavalyi!
A zöldségféléket főzés, abálás nélkül, nyersen és alaposan megmosva, a nedvességet felitatva, zacskókban, műanyag dobozokban tartósítom:
– sárgarépa, fehérrépa, zöldség zöldje, petrezselyemlevél, karalábé, zsenge borsó, gyenge bab, spárgabab, lecsópaprika, cékla és uborka reszelve, cukkini szeletelve (főételnek) és reszelve (amit salátának fogok majd elkészíteni).
Zöldség abálással, előfőzéssel tartósítva: kel-, fejes-, vöröskáposzta, kelbimbó, karfiol. A paradicsomot megfőzöm, gyorsan hűtöm és passzírozom (idén gyümölcscentrifugát használtam, és meg vagyok vele elégedve).
Gyümölcsök, amiket szintén nyersen teszek a fagyasztóba: alma (szeletelve, reszelve), barack, cseresznye, meggy, ribizli, málna, szilva, szeder.
Szerző: Olvasónk, Gyöngyös
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.