Zöldséges laskagomba leves
A laskagomba tápanyagtartalma hasonló a csiperkegombáéhoz, viszont annál sokkal könnyebben emészthető. A legértékesebb a fehérjetartalma; összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat tartalmaz. Kálium-, magnézium- és foszfortartalma magas, a nyomelemek közül pedig a cink-, alumínium-, bór- és réztartalma jelentősebb. Kiváló élettani hatásokat tulajdonítanak neki: csökkenti a vér koleszterinszintjét, antibiotikus hatással is bír. Ízletes ebéd vagy vacsora készíthető belőle, pácolva, grillezve különösen finom! Levest is készíthetünk belőle.
Hozzávalók
1 kisebb laskagomba
1 közepes vöröshagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 karalábé
só, bors, csemege paprika, chili, tárkony, petrezselyemzöld
1-2 ek liszt
tej a habaráshoz
1 ek tejföl a tálaláshoz
Elkészítés
A zöldségeket vágjuk apróra és kevés kókuszzsíron (vagy olajon) fedő alatt pároljuk meg. Fűszerezzük, adjuk hozzá a tárkonyt és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd öntsük fel meleg vízzel, és lassú tűzön főzzük meg.
Amikor a gomba is megfőtt, (rizs)lisztből és tejből készítsünk habarást és öntsük a leveshez. Forraljuk össze, majd vegyük le a tűzről. Tejföllel és friss petrezselyemzölddel tálaljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.