Zöldséges muffin fűszeres sült tofuval, sajtkrémmel
Hajnalka mesterien bánik a fűszerezéssel, s mivel vegetáriánus, az Életszépítők Magazinon megtalálható receptjei révén húsmentes ételek készítéséhez próbál inspiráló ötletekkel szolgálni. Zöldséges muffinja nemcsak finom, de laktató is – a mellé kínált sült-fűszeres tofu és a sajtkrém különleges ízélményt nyújt! Érdemes elkészíteni!
Hozzávalók a muffinhoz
150 g graham és 100 g zabpehelyliszt (bármilyen más liszttel is készíthető)
2 tk szódabikarbóna
1 tk fűszerpaprika
1 tk só
ízlés szerint bors, friss vagy szárított bazsalikom
2 ek lenmag
200 ml joghurt
100 ml tej
3 ek olaj
1 tojás
1 kápia paprika apró kockákra vágva
fél reszelt cukkini
3 ek vegyes zöldség (répa, borsó, karalábé, kukorica)
a tetejére reszelt sajt
Hozzávalók a sajtkrémhez
400 g rikotta
150 g reszelt trappista sajt
200 ml joghurt/tejföl
1 tk erős paprikakrém (chili vagy Erős Pista)
só, bors, szójaszósz
1 ek mustár
1 fej lilahagyma apróra vágva
1 újhagyma zöldje
apróra vágott petrezselyemzöld
Hozzávalók a tofuhoz
1 doboz (natúr) tofu szeletekre vágva
fél cukkini negyedelve, majd szeletekre vágva
2 gerezd fokhagyma felkockázva
olaj, szójaszósz, só, bors, paprikakrém, mustár, ketchup, nádcukor – egy tepsiben összekeverve
Elkészítés
A rikottát villával jól összenyomkodom, fűszerezem, hozzákeverem a joghurtot, a reszelt sajtot, a hagymát és a petrezselyemzöldet, majd a hűtőben hagyom, hogy összeérjenek az ízek.
Egy nagyobb tálban összekeverem a muffinhoz a száraz anyagokat (lisztek, szódabikarbóna, fűszerek, lenmag). Egy másik edényben összekeverem a joghurtot a tejjel, tojással, olajjal, majd hozzáadom a száraz anyagokhoz, végül belekeverem a zöldségeket is.
A muffinformát kivajazom, vagy kibélelem papír kapszlival, és belekanalazom a tésztát. A tetejét megszórom reszelt sajttal. (A sajt a tésztájába is keverhető, vagy sütés közben is rá lehet szórni, így a végén világosabb színű lesz.)
Előmelegített sütőben (180°C, légkeverés esetén 160°C) 25-30 perc alatt megsül (tűpróbával ellenőrzöm). Eközben a szeletekre vágott tofu mindkét oldalát megforgatom az olajos-fűszeres keverékben, rászórom a cukkinit és a fokhagymát, és mihelyt megsült a muffin, ezt a tepsit is betolom pár percre a sütőbe (akár együtt is lehet sütni, de a tofu hamarabb elkészül).
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.