Zöldséges muffin fűszeres sült tofuval, sajtkrémmel

Hajnalka mesterien bánik a fűszerezéssel, s mivel vegetáriánus, az Életszépítők Magazinon megtalálható receptjei révén húsmentes ételek készítéséhez próbál inspiráló ötletekkel szolgálni. Zöldséges muffinja nemcsak finom, de laktató is – a mellé kínált sült-fűszeres tofu és a sajtkrém különleges ízélményt nyújt! Érdemes elkészíteni!

Hozzávalók a muffinhoz

150 g graham­ és 100 g zabpehelyliszt (bármilyen más liszttel is készíthető)

2 tk szódabikarbóna

1 tk fűszerpaprika

1 tk só

ízlés szerint bors, friss vagy szárított bazsalikom

2 ek lenmag

200 ml joghurt

100 ml tej

3 ek olaj

1 tojás

1 kápia paprika apró kockákra vágva

fél reszelt cukkini

3 ek vegyes zöldség (répa, borsó, karalábé, kukorica)

a tetejére reszelt sajt

Hozzávalók a sajtkrémhez

400 g rikotta

150 g reszelt trappista sajt

200 ml joghurt/tejföl

1 tk erős paprikakrém (chili vagy Erős Pista)

só, bors, szójaszósz

1 ek mustár

1 fej lilahagyma apróra vágva

1 újhagyma zöldje

apróra vágott petrezselyemzöld

Hozzávalók a tofuhoz

1 doboz (natúr) tofu szeletekre vágva

fél cukkini negyedelve, majd szeletekre vágva

2 gerezd fokhagyma felkockázva

olaj, szójaszósz, só, bors, paprikakrém, mustár, ketchup, nádcukor – egy tepsiben összekeverve

Elkészítés

A rikottát villával jól összenyomkodom, fűszerezem, hozzákeverem a joghurtot, a reszelt sajtot, a hagymát és a petrezselyemzöldet, majd a hűtőben hagyom, hogy összeérjenek az ízek.

Egy nagyobb tálban összekeverem a muffinhoz a száraz anyagokat (lisztek, szódabikarbóna, fűszerek, lenmag). Egy másik edényben összekeverem a joghurtot a tejjel, tojással, olajjal, majd hozzáadom a száraz anyagokhoz, végül belekeverem a zöldségeket is.

A muffinformát kivajazom, vagy kibélelem papír kapszlival, és belekanalazom a tésztát. A tetejét megszórom reszelt sajttal. (A sajt a tésztájába is keverhető, vagy sütés közben is rá lehet szórni, így a végén világosabb színű lesz.)

Előmelegített sütőben (180°C, légkeverés esetén 160°C) 25-­30 perc alatt megsül (tűpróbával ellenőrzöm). Eközben a szeletekre vágott tofu mindkét oldalát megforgatom az olajos-­fűszeres keverékben, rászórom a cukkinit és a fokhagymát, és mihelyt megsült a muffin, ezt a tepsit is betolom pár percre a sütőbe (akár együtt is lehet sütni, de a tofu hamarabb elkészül).

Fazakas Hajnalka

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + 1 =

hirdetés