Currys zöldséges pirított tészta csirkével
Gyorsan elkészíthető laktató ázsiai egytálétel, a keleti fűszerek és a szószok remekül illenek hozzá.
Hozzávalók 4 személyre
1 csomag Wok tészta (Shan’shi)
1-2 szál sárgarépa csíkokra vagy vékony hasábokra (julienne) vágva
1 db piros kalifornai paprika vagy kápia paprika szeletelve
10-12 centi póréhagyma vékonyra szeletelve
nagy marék babcsíra (friss)
(a zöldségek kiválthatók ázsia wok zöldségkeverékkel)
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagy vöröshagyma apróra vágva
kb. 2 centis gyömbér apróra reszelve
kb. 20 dkg felkockázott csirkemell
maréknyi pirított apróra tört mogyoró
1 tk curry
1 tk kurkuma
3-4 ek magas hőfokot bíró olaj (pl. földimogyoró olaj, szezámolaj vagy kókuszzsír)
szószok: 2-4 ek chiliszósz, 2-4 ek szezámszósz és szójaszósz
1 db lime
Elkészítés
Forró, enyhén sós vízben 2–3 percig áztassuk a wok tésztát, majd szűrjük le.
Jöhet a wok! Olajon pirítsuk meg a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt gyömbért, majd adjuk hozzá a curryt, a kurkumát, végül a csirkemellet. Ahogy a hús kezd megpirulni, fokozatosan adagoljuk hozzá a zöldségeket: a sárgarépát, a paprikát, a póréhagymát. Sűrűn kevergetve süssük 10-12 percig, majd adjuk hozzá a wok tésztát, a babcsírát, a szószokat, és pirítsuk össze.
Tálaláskor szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel, és apróra tört pirított mogyoróval. Tegyünk mellé negyed gerezd lime-ot, ezt rácsepegtethetjük fogyasztás előtt.
Mélytányérban tálaljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.