Takaros és takarékos: a formabontó angol passzívház boltíves zöldtetőjén pipacsok nyílnak

Londontól alig egyórányi autóút dél-kelet felé Staplehurst nagyközség. Itt található az Egyesült Királyság elsők között minősített passzívháza, a Crossway House. Ha nem passzívház lenne, akkor is érdemes lenne megmutatni, de így még inkább!

A házat a Marden természetvédelmi terület övezi. A tervező egyedi, környezetbe illő épületet álmodott meg. Célja a napenergia maximális kiaknázása az áram-, a hőigény és a melegvíz-előállítás biztosításához. A kétszintes, 4 hálószobás, 285 négyzetméteres passzívház boltíves zöldtetőjén pipacsok tarkállanak nyaranta.

Crossway House Crossway House

A 20 méter széles, 8,5 méter magas boltíves tető 26 ezer porózus agyagcserép felhasználásával készült; a zöldtetőn fémhálóval rögzített agyag- és kavicsréteg nyugszik; csapadékot hasznosító öntözőrendszerrel biztosítják a növényzet számára a megfelelő táptalajt. A zöldtető kialakítása meglehetősen költségigényesnek bizonyult: a tervezési stádiumban 134 ezer dollárral számoltak, végül 165 ezer dollárt igényelt. A túlköltekezés a kivitelezés egészére elmondható: a passzívház bekerülési költsége a tervezett 473 ezer dollár helyett közel 631 ezer dollárt emésztett fel. A tető nem öncélú dizájnelem – amit passzívház esetében nem is nagyon lehet érvényesíteni -, mivel hozzájárul a belső hőmérséklet és a páratartalom stabilitásához, a lekerekített felület az energiamegtakarítást szolgálja. Déli tájolással, hővisszanyerős szellőztetéssel, tripla üvegezésű ablakokkal, 30 centis hőszigeteléssel minimalizálták a ház fűtési energiaigényét. A melegvíz-előállítás ingyenes, ezt a napenergiát hasznosító fotovoltaikus és termikus rendszer kombinálásával oldották meg, a kiegészítő fűtéshez pelletkazánt használnak.

Crossway House Crossway House

Kortárs dizájn – a tervező a helyi építőanyagok preferálása, az új technológiák alkalmazása mellett a fenntarthatósági szempontok maximális érvényesítésére törekedett

EPS – Az épület energiahatékonysága kiváló (A+ minősítésű), szén-dioxid-kibocsátása nulla. Belsőépítészeti megoldásai is figyelemreméltók.

 

richard-hawkesRichard Hawkes tervező 

Fotók: Hawkes Architecture

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × három =

hirdetés