Így készül az ellenállhatatlan zserbópite
Szinte minden hozzávalója egyezik a zserbóéval, ízeiben is emlékeztet rá, innét a neve. Az alapja omlós tészta, erre kerül a baracklekvár és a finom diós töltelék, amit csokoládéréteg borít.
Hozzávalók a tésztához
20 dkg liszt
5 dkg cukor
12 dkg hideg vaj
1-2 ek jeges víz
A töltelékhez
2 tojás
6 dkg cukor
15 dkg darált dió
20 dkg sűrű házi baracklekvár
5 dkg tejcsoki darabolva
A tetejére
10 dkg olvasztott tejcsoki
Elkészítés
A lisztet, a cukrot és a hideg, felkockázott vajat az 1 ek vízzel addig keverjük a robotgéppel, míg el nem kezd összeállni. Kézzel a lehető legkevesebb ideig gyúrjuk, hogy ne melegedjen fel a vaj.
A tésztát kinyújtjuk, majd egy közepes – 22×30 centis – sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával szurkáljuk meg! Előmelegített sütőben 10-12 percig süssük.
A töltelékhez keverjük össze a tojásokat a cukorral és a dióval. A sütőből kivett tésztát először kenjük meg a lekvárral, majd a diós krémmel, végül szórjuk meg az 5 dkg felaprított csokival. Tegyük vissza a sütőbe, további 20 percig süssük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a megolvasztott csokival vonjuk be a tetejét.
Fotó, recept: Gallov Andrea | Sherpa konyhája >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.