Porcelánfehér főzött gyurma házilag szódabikarbóna, étkezési keményítő és víz felhasználásával

hirdetés

A porcelánfehér főzött gyurma receptjét korábban már bemutattuk, ráadásul ez az egyik legnépszerűbb csináld magad! összeállításunk. Többen megkerestek minket az olvasók közül, hogy elmondták, a recept nem vált be, nem sikerült elkészíteniük a gyurmát. Ezen felbuzdulva újra megcsináltam, ezúttal nem pohárral, hanem konyhai mérleggel mértem ki a hozzávalókat. A gyurma tökéletes állagú lett – a receptben megadott mennyiségek pontosak, öt perc főzésidő után a keverék kellően besűrűsödött. 

Összetevők

A megadott mennyiség 15-20 közepes dísz készítésére elegendő

125 g víz

60 g keményítő (lehetőleg búzakeményítő, burgonyakeményítő, a kukoricakeményítő enyhén sárgás színű, nem ad tökéletesen fehér végeredményt)

220 g szódabikarbóna (nagyobb kiszerelésű, nem étkezési célú szódabikarbóna több üzletben beszerezhető)

Elkészítés

Az összetevőket egy tiszta lábasban keverjük össze. (Alaposan megtisztított munkafelületet és eszközöket használjunk, mert hófehér massza minden apró szennyeződést felvesz.)

Kezdjük el főzni közepes lángon (elektromos tűzhely 5-ös fokozatán főztük), folyamatosan keverve. Ahogy a víz elkezd melegedni, a híg massza besűrűsödik, előbb pudingállagúra, majd egészen sűrű, már nem keverhető masszává. Öt percnyi főzésidő alatt megkaptuk a megfelelő állagot. Fontos, hogy főzés közben folyamatosan keverjük! A massza vékony rétege így is az edény aljára tapad, de könnyen eltávolítható.

A gyurmaállagú masszával azonnal dolgozhatunk, de hagyjuk kicsit hűlni. Ahogy hűl, még jobb állaga lesz. Jót tesz neki, ha pár percig gyúrjuk nyújtás előtt. (Ha nem használjuk fel rögtön, csomagoljuk fóliába, mert levegőn hamar száradni kezd, kérgesedik.)

A masszát tiszta sodrófával nyújtsuk kb. fél centi vastagságúra (ne legyen túl vékony!), majd szúrjuk ki tetszőleges formára. Nem kézzel, hanem szilikon falapáttal emeltük át a kiszúrt díszeket a munkafelületről a tálcára, így nem deformálódtak.

A massza egyik felét 1 teáskanálnyi foszforeszkáló pigmentponttal gyúrtam össze, a másik felét 1 teáskanálnyi fehér csillámporral (glitter). A díszek egy része sötétben világít, a másik gyönyörűen csillog (a fotók nem adják vissza).

A kinyújtott gyurmába horgolt csipketerítővel nyomtam mintát; a masszára terítettem, sodrófával áthengereltem. A díszek másik részét – kiszúrás előtt – betűnyomdával mintáztam. 

A díszeket fektessük sütőpapírra és levegőn hagyjuk megszáradni. Két-három nap alatt tökéletesen kiszáradnak, szinte törhetetlen keménységűre.

Akiknek nem sikerült, próbálják meg újra – működnie kell! Sok sikert!

szodabikarbona_feher_disz

szodabikarbona_feher_disz1

szodabikarbona_feher_disz2

szodabikarbona_feher_disz3

szodabikarbona_feher_disz11

szodabikarbona_feher_disz12

szodabikarbona_feher_disz13

szodabikarbona_feher_disz16

szodabikarbona_feher_disz14

Hófehér, csillám karácsonyfadíszek szódabikarbónából. Sötétben világítanak, illatosak

Gyorsdekor: így készíthetsz mini masnit két perc alatt

Mesterházy Mónika

Életszépítők Magazin alapító-főszerkesztő

Noha írni, olvasni mindig is szerettem, nem készültem az újságírói pályára. Gyerekkoromat a zene töltötte ki (harmóniumon, orgonán játszottam), érdekeltek a művészetek. Kreatív irányultságom ellenére érettségi után úgy döntöttem, hogy hivatásos segítő leszek. A sors azonban más irányba terelt; főiskolásként egy napilap szerkesztőségében kötöttem ki, így lettem végül "médiás". Végzettségeim szerint diplomás szociális munkás, kiadványszerkesztő, újságíró, intézményi kommunikátor vagyok. A munkában igyekszem az érdeklődésemet követni. Sok minden érdekel, ezek esszenciája ölt formát az Életszépítők Magazinban.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás