Fehér karácsonyfadísz szódabikarbóna, keményítő, víz felhasználásával

hirdetés

Tetszőleges mintájú fehér karácsonyfadíszt készíthetünk szódabikarbónából és kukoricakeményítőből, víz hozzáadásával. A fehér dísz önmagában is mutatós, de sokféleképpen díszíthető is. Kipróbáltuk az eljárást, megosztjuk tapasztalatainkat.

Szükséges anyagok kb. 40 kisebb-közepes díszhez

2 decis poharat használtunk mérőedényként

1 pohár szódabikarbóna

1/2 pohár étkezési keményítő (a fehér színű burgonya keményítő ideális hozzá, a kukorica alapú étkezési keményítők színe enyhén sárgás, ld. fotók)

3/4 pohár víz

Elkészítés

A kimért szódabikarbónát és a keményítőt öntsük közepes lábasba, adjuk hozzá a vizet és alaposan keverjük össze. A tejszín sűrűségű folyadékot folytonos kevergetés mellett kezdjük el közepes lángon melegíteni. Ahogy melegszik, pöfögő hangokat kiadva sűrűsödni kezd. Vigyázzunk, nehogy lekozmáljon! Addig kevergessük, amíg gyurma keménységű rugalmas anyagot nem kapunk. A masszát borítsuk munkafelületre, s ha már kicsit kihűlt, gyúrjuk össze.

Könnyű vele dolgozni – akár a sógyurmával vagy a bolti gyurmával.

Lapítsuk ki kb. 3-4 milliméter vékony lappá (több részletben dolgozzunk), ha a nyújtófára ragadna a massza, törölgessük le, hogy áthengerelve sima felületű maradjon.

Bármilyen sütikiszúrót használhatunk – a legjobbak azok, melyeket mézeskalácshoz is használnánk.

A kiszúrt massza néha leragad a munkafelületre, ezért érdemes kisebb adagokban dolgozni (a deformálódott díszeket gyúrjuk össze újra, és kezdjük elölről).

Hurkapálcikával vagy szívószállal lyukasszunk ki minden díszt.

A kiszúrt formákat helyezzük sütőlapra, tepsibe, és levegőn hagyjuk megszáradni – 10-12 óra alatt megkeményednek, de nem száradnak ki teljesen. A teljes száradási idő 3-4 napot is igénybe vehet. Amíg puhák, ne nyúljuk hozzájuk, mivel könnyen törhetnek, repedezhetnek.

Gyerekekkel együtt is elkészíthetjük – nagyon élvezik!

A miénk nem lett hófehér – valószínűleg a keményítő enyhén sárgás színe miatt -, de annál világosabbak, mintha hagyományos sógyurmából készítettük volna.

Tippek

Nyomhatunk bele mintát – jól mutat rajta például a csipkenyomat vagy a párfányfenyő levelének mintázata. (Tapasztalatunk szerint kiszúrás előtt érdemes a mintát a masszába nyomni, különben a minta deformálódhat.)

Fotó: Health Junkie in Training

A kiszúrt díszek felületét – száradás előtt – csillámporral is megszórhatjuk.

Fotó: Health Junkie in Training

A megszáradt díszeket, festhetjük, színezhetjük temperával, akrilfestékkel.

Pár csepp illóolajat is cseppenthetünk a masszába – mi 2-3 csepp szegfűszeg illóolajat használtunk.

Megéri vele bíbelődni?

Mindenképp! 40-50 db kisebb dísz kihozható kb. 170 forintból. Ha nagyobb kiszerelésű szódabikarbónából készítjük, kb. 120 forint költséggel számolhatunk. A felhasznált keményítő pedig nem kerül többe 50 forintnál.

Tipp: kötözőként legjobban a színes raffia vagy 3 mm-es szatén szalag illik hozzá.

Nyitókép: Health Junkie in Training | Fotó: Életszépítők

 

Életszépítők

(Egy)személyes hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
2 hozzászólás
  1. Nekem nem sikerül.
    Itt ülök és gondolkozom hol ronthattam el,hogyan javíthatnék rajta.
    Ragad az egész.
    Képtelenség vele dolgozni.
    Ötletek mivel javíthanám fel???

  2. Kedves Fruzsina, az arányokkal lehet gond. Rövid ideig kell a tűzön hagyni, de megvárva, míg olyan sűrű, hogy szinte már keverni sem lehet. Mi többször készítettük a leírtak alapján, mindig sikerült… Hogy mivel lehetne feljavítani? Mindkét összetevőből próbáljon keveset hozzágyúrni, bár fennáll annak a veszélye, hogy így nem lesz olyan szép “egynemű”, mint összefőzve.

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás