Különleges karácsonyi aprósütemények. Diós-mandulás-csokis, mákos és narancsos keksz

hirdetés

Az Art Nouveau Kiadó gondozásában megjelent Ínycsiklandó karácsonyi aprósütemények c. kötetből ismertetünk a Kiadó engedélyével három receptet.

A kekszek tárolásáról

Karácsonyi fémdobozA kekszek hosszú ideig bádogdobozban tarthatók el a legjobban. A rétegek közé mindig helyezzünk pergamen- vagy sütőpapírt, hogy a sütemények vízszintesen feküdjenek és ne törjenek össze. Az erős fűszerezésű (fahéjas, szegfűszeges stb.) kekszeket ne tároljuk együtt más finomságokkal, mert az aromát könnyen beszívja a többi sütemény is. A mázas (csokoládés, cukormázas) süteményeket csomagolás előtt mindig hagyjuk alaposan megszáradni.

Jól zárható dobozban akár 4 hétig is elállnak a kekszek. A mézeskalács a sütés után meglehetősen kemény, ezért 1-2 napig maradjon a levegőn, mert így felveszi a levegőből a nedvességet és megpuhul. A mézeskalácsot is fémdobozban tároljuk. Helyezzünk mellé néhány szelet almát, mert így puha marad.

3 recept

Mákos keksz

Hozzávalók

250 g liszt

1 csipet só

100 g frissen darált mák

150 g porcukor

1 tojássárgája

200 g vaj

2 csomag Bourbon vaníliás cukor

Elkészítés

A lisztet szitáljuk a munkafelületre, majd osszuk el rajta a sót, a mákot és 50 g porcukrot. A tojásokat üssük a közepébe, a vajat pedig kis darabkákban osszuk el a liszt peremén.

A hozzávalókat gyors mozdulatokkal gyúrjuk sima tésztává, formázzunk belőle két gömböt, majd műanyag fóliába csomagolva kb. 45 percig pihentessük a hűtőszekrényben.

A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra. A tésztát belisztezett munkafelületen nyújtsuk kb. 5 mm vastagságúra, és szúrjuk ki a kekszeket. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben a középső rácson süssük 8-12 percig.

Közben a maradék porcukrot keverjük össze a vaníliás cukorral. A még meleg kekszet forgassuk meg a cukorkeverékben.

Diós mandulás csokoládés keksz

Hozzávalók

250 g liszt

fél teáskanál sütőpor

125 g cukor

1 tojás

125 g puha vaj

2 evőkanál tej

60 g darált dió

60 g darált mandula

60 g apróra vágott mazsola

100 g keserűcsokoládé-reszelék

100 g porcukor

150 g dióbél

Elkészítés

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és szitáljuk keverőtálba. Adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a vajat és a tejet, majd keverjük össze. A robotgép dagasztókanalával alaposan gyúrjuk át. Dolgozzuk hozzá a dióbelet, a mandulát, a mazsolát és a csokoládéreszeléket. A tésztát kézzel még egyszer gyúrjuk át, formázzunk belőle gömböt, takarjuk le műanyag fóliával, és két órán át pihentessük a hűtőszekrényben.

Belisztezett munkafelületen nyújtsuk ki, és szúrjuk ki a kekszeket. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 Celsius fokon süssük kb. 8-10 percig. A porcukrot 2 evőkanál vízzel keverjük simára. A kekszre csepegtessünk egy kevés mázat, és nyomjunk rá fél dióbelet.

Narancsos keksz

Hozzávalók

300 g puha vaj

150 g átszitált porcukor

3 tojássárgája

1 késhegynyi vaníliavelő

1 teáskanál reszelt narancshéj

2-3 csepp narancsolaj

300 g liszt

100 g átszitált porcukor

3 ek. narancsaroma

Elkészítés

A vajat és a cukrot a robotgéppel verjük habosra. Fokozatosan adjuk hozzá a tojássárgáját, és addig keverjük, míg krémes masszát nem kapunk. A vaníliát, a narancshéjat és a narancsolajat, valamint kanalanként a lisztet dolgozzuk a tésztába.

A tésztából formázzunk 2 gömböt, csomagoljuk műanyag fóliába, és éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe pihenni. A tésztagolyókat belisztezett munkafelületen nyújtjuk ki, és szaggassuk ki a formákat.

Előmelegített sütőben 170 Celsius-fokon kb. 15 percig süssük. A kekszek széle csak épphogy barna legyen. Süteményrácson hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a porcukrot keverjük simára a narancsaromával, amíg sűrűn folyós öntetet nem kapunk. Kenjük meg vele a kekszeket.

Forrás: Ínycsiklandó karácsonyi aprósütemények, Art Nouveau Kiadó 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás