Angol minitorta: bakewell cake

hirdetés

hirdetés

Ha a gasztronómiában történnek balesetek, előfordul, hogy még évszázadokkal később is örülünk neki. Ilyen balesetnek köszönhetjük a bakewell sütit is, amit sokféleképpen elkészíthetünk, vagy megvásárolhatunk. A boltokban apró kis csomagokban árulják. Minitortának is megsüthetjük otthon.

Az alaprecept ugyanaz mindegyik változatnál: omlós keksztésztaágyon lekvárréteg, azon pedig mandulás keverék. A tetejét cukormázzal, cseresznyével vagy csokival dekorálhatjuk. Elkészíthetjük lap formában is – szeletekre vágva tálalhatjuk – , de muffin formában is megsüthető, így csinos kis tortácskákat készíthetünk.

bakewell

A bakewell süti története

Angliában, a White Horse Inn étteremben,valamikor az 1800-as években készítette el a szakács a mandulás csodát. Az egyik vendég azt mondta a pincérnek: baked well, azaz jól megsült! Mivel az eset Bakewellben történt, és a város nevét is hasonlóan ejtik, ráragadt a sütire a név.

Mi történhetett a konyhában? Az a hír járja, hogy aznap állt az új szakács munkába az étteremben, és elődje meghagyta neki, milyen sütit készítsen. El is kezdte, kisütötte az omlós tésztalapot, csakhogy nem lett elég édes, ezért gondolta, feljavítja egy kis lekvárral és némi mandulás krémmel. Jól sikerült!

Bakewell – a klasszikus recept

Hozzávalók a tésztához

200 g liszt

2 evőkanál porcukor

100 g vaj

2 tojássárgája

Összekeverjük a hozzávalókat és tésztát gyúrunk. Ha nagyon száraz a tészta, adjunk hozzá pár csepp vizet, ha pedig ragacsos, adjunk hozzá egy kis lisztet! Nyújtsuk kb. 3 mm vékonyra, béleljünk ki vele egy magas falú tepsit, vagy a muffin formákat. Tegyük 180 fokos sütőbe, negyed óráig süssük, közben összeállíthatjuk a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez

100 g vaj

3 tojás

125 g cukor

1 kávéskanál mandulaaroma

150 g mandulaőrlemény

25 g durvára vágott mandula

6 evőkanál eperlekvár

bakewell3

Keverjük el a mandulaőrleményt a puha vajjal és a cukorral. Kenjük a készre sült tésztára a lekvárt, majd a mandulás krémet és szórjuk meg manduladarabokkal a tetejét. 30-40 percre tegyük vissza a sütőbe.

Recept, fotók: Tisóczki Aliz

hirdetés

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás