Magyar asszony harapnivaló csodái: mintás cipók, dekoratív kalácsok

hirdetés

Október 16. a kenyér világnapja.

Atkáriné Terike gyönyörű műalkotásokat készít a konyhában; kalácsait, cipóit olyan kifinomult művészi érzékkel formálja, mintha nem is harapnivaló finomságokat, hanem szobrokat készítene. Igazi életszépítő! Bemutatjuk Terikét, s néhány szép alkotását. Bevált kalács- és kenyérreceptjét is ismertetjük.

– Nagymágocson élek a családommal. Szeretem a természetet, fotózok, kézimunkázok, sütök-főzök, imádom az állatokat. Negyven év munkaviszony után nem csörög az ébresztőóra reggelente, én osztom be az időmet, ami eddig kimaradt az életemből, most bepótolhatom – mondja Terike.

Az első mintázott kalácsot fia születésnapjára készítette: egy motor volt.

– Magam is meglepődtem, annyira szépre sikerült.  Azóta, talán mondhatom, tökélyre fejlesztettem a technikát, állatfigurákat, tárgyakat, bármit megformázok kalácstésztából, de a legkedvesebb munkám ma is a motorkalács. Többnyire fogyasztásra készítem őket, bár van egy tésztareceptem, amit kifejezetten dekorációs kalácsokhoz használok. Ezeket a kalácsokat dekorációs célra szánom, vásárokon, bemutatókon állítom ki, nem ehetők.

– Melyik kalácsot volt a legnehezebb kivitelezni?

– A magyar címert.

 

– Nemcsak kalácsokat, hanem mintás, vágott vagy kakaóporral díszített cipókat, kenyereket is készít Terike. Mióta?

– A kenyérsütést két éve kezdtem, azóta díszes, dekoratív kenyeret fogyaszt a családom.

Szerencsések…megrendelésre is készülnek kalácsok, kenyerek?

– Elsősorban a magam és családom örömére sütök, de örülök, ha boldoggá teszek másokat a kreativitásommal. Néha meghívnak egy-egy bemutatóra, mindig örömmel megyek. A kalácssütés gyerekekkel igazán nagy élmény számomra, látom, mennyire boldogan formázgatják, gyúrják a tésztát, és lesik a sütőben, hogy milyenre sikerül. Bízom abban, hogy elraktározzák felnőtt korukra, amit most gyerekként látnak, átélnek!

Terike bevált kalácsreceptje

Hozzávalók

200 ml langyos tej

3 evőkanál cukor

1 teáskanl só

40 g puha vaj

2 tojássárgája

100 g joghurt

600 g liszt

20 g élesztő

+ 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

A hozzávalókból közepes lágy, tésztát készítünk. Harminc percig keletszjük, majd formázzuk. A tepsiben még 25-30 percig hagyjuk pihenni, majd 200 fokos sütőben sütjük. A sütés befejezése előtt le kell kenni cukros tejjel a kalácsok tetejét, majd tegyük vissza a sütőbe a szép aranybarna szín eléréséig.

 

Terike bevált kenyérreceptje

Hozzávaló

510 ml víz (lehet kicsivel kevesebb, vagy több, a liszt minőségétől függően)

5 kávéskanál só (csapósan)

2 evőkanál porcukor

1000 gr BL55 liszt

2 evőkanál olaj

40 gr élesztő+ a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal
Hozzávalók

250 ml víz

250 gr Bl 55 liszt

15 g élesztő

Elkészítés

Minden hozzávalót beteszek a kenyérdagasztó gépbe, s legalább 10 percig dagasztom. A jó tészta fényes, könnyen formázható, inkább kemény, mint puha, de rugalmas. A dagasztás után liszt nem érheti a kenyeret – ez nagyon fontos!

Kiteszem nem lisztezett deszkára a tésztát, átgyúrom párszor, majd sütőpapírral bélelt szakajtóba teszem, és kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a nem lisztezett szakajtóból, átgyúrom, majd visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kelesztem, ez 40-45 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyire meleg helyen kel a tészta.

Kelesztés után kiborítom a deszkára, megkerekítem cipónak, és beleteszem az edénybe. Az edény aljára és a tészta tetejére sütőpapírt teszek, alá vizet spriccelek. Az edényben még kel a tészta 30 percig, ezután mintázom, és pengével bevágom.

 

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem. Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt, és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős aranybarnára kell sütni, különben nem fog cserepesedni!

Nagyon finom, ropogós, cserepes, de lágy belsejű kenyerünk lesz. Sok sikert kívánok hozzá!

 

Atkáriné Terike

 

Atkáriné Terike weboldala >> 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
2 hozzászólás
    1. Kedves Erzsike!
      A konyhámban tartom felhasználásig, semmi baja nem lesz!
      Sem nyáron sem télen nem rakom a hűtőbe, nekem így bevált.
      Üdvözlettel: Terike

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás