Popej vacsorája: csőben sült parmezános parajos rigatoni

hirdetés

A gyerekek állítólag nem szeretik a spenótot, a kisfiam speciel odavan érte. Egyik kedvence ez a sajtos, spenótos tésztaétel, hivatalosabb megfogalmazással csőben sült parajos, parmezános rigatoni. Nemcsak ő szereti, hanem szinte mindenki a családban. Egyszerű elkészíteni, érdemes kipróbálni!

Miért hívjuk csőben sültnek?

A csőben sütés azt jelenti, hogy az ételt sütőben sütjük, a felső rétegét barnára pirítjuk, azaz gratinírozunk. Maga a szó (cső) a fedeles cserépedény formájára utal, de tepsiben és jénai tálban is készíthetünk csőben sült ételt.

Hozzávalók 4 személyre

1 csomag parajpüré (ha van friss paraj, abból érdemes elkészíteni, olasz bébiparajjal a legjobb, amit sajnos mifelénk ritkán kapni)

5 dkg parmezán sajt (több sajt is mehet rá)

kb. 30 dkg rigatoni tészta (rövid csőtészta)

2-4 gerezd fokhagyma apróra zúzva (ízlés szerint)

2 egész tojás

1-2 kávéskanál só (ízlés szerint)

kevés bors

5 dkg margarin

1,5 dl tej

Elkészítés

Ha mirelit spenótból készítjük, a fagyott parajt lábasban alacsony hőfokon felengedjük, majd 1 percig forraljuk.

Besamel mártást készítünk: 5 dkg margarint felolvasztunk egy serpenyőben, beletesszük a zúzott fokhagymát, kicsit megpirítjuk. Hozzáadunk egy-két csipet borsot, 1-1,5 kávéskanál sót, majd 1-2 evőkanál – lehetőleg átszitált – finomlisztet, s folyamatosan keverve kevés ideig pirítjuk (nem kell barnára pirítani). A végén fokozatosan felöntjük 1-1,5 dl hideg tejjel, a mártást csomómentesre keverjük.

A sűrű besamelt alaposan elkeverjük a parajjal (kóstoljuk meg, elég sós-e, és szükség szerint ízesítsük).

Közben sós vízben megfőzzük a tésztát, leszűrjük. A főtt tésztát elegyítjük a parajos masszával. Hozzákeverünk két előzőleg felvert, enyhén sózott tojást.

A tésztát jénai tálba öntjük, meghintjük reszelt parmezánnal, és megsütjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon negyed óra alatt  pirospozsgásra sül.

Az illatát a fotók nem adják vissza, de az illata és az íze is isteni!

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás