Tiramisu torta

hirdetés

Elegáns desszert, s aki szereti a tiramisut, az ízében sem fog csalódni – szerintünk mennyei!

Hozzávalók 16-18 cm átmérőjű kis tortához

A hozzávalókat megduplázva 24-26 cm átmérőjű nagy tortát készíthetünk.

Tésztához

4 db „M”-es tojás kettéválasztva + 1 csipet só

8 dkg porcukor

10 dkg liszt (BL 55)

1 tk sütőpor

1 tk vanília kivonat

Krémhez

1 doboz mascarpone (200 g)

3 dl tejszínhab (min. 30%-os, állati eredetű)

6 ek porcukor

2 ek instant kávé + 2-3 ek tej

4-5 ek kávélikőr

1 citrom reszelt héja

1 cs Zselatinfix (növényi tejszínhab esetén elhagyható)

+ kb. 1 dl erős feketekávé

Díszítéshez

200 g babapiskóta

2-3 ek kakaópor

hirdetés 

hirdetés 

Így készül a piskóta

A tojásokat kettéválasztjuk, majd elsőként a sárgáját fehéredésig habosítjuk a porcukor harmad részével és a vanília kivonattal. Egy másik, nagyobb tálban a tojásfehérjét kezdjük habosítani a sóval. Ha már kifehéredett, hozzáadjuk a maradék porcukrot és egy szép, de nem túl kemény habot verünk. Ebbe forgatjuk bele egy spatula segítségével, „O”-alakú mozdulatokkal a habosított tojássárgáját, illetve két részletben hozzászitáljuk a sütőporos lisztet. A kész piskótatésztát tortaformába szedjük és 175°C-os előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. A piskótát a formában hagyjuk kihűlni.

A torta összeállítása

A tejben feloldjuk az instant kávét, majd hozzáadjuk a kávélikőrt, amit a citrommal és porcukorral együtt beleforgatunk a mascarponéba. Végül a tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan, több részletben beleforgatjuk a mascarponés alapba.

A piskótát három lapra vágjuk, mindegyik lapot megkenjük kevés, előzőleg lefőzött és kihűtött kávéval. (Ínyencek kevés kávélikőrt is kenhetnek a piskótalapokra.)

A krémet három részre osztjuk. Harmadát félretesszük a torta bevonásához és díszítéséhez, a maradék krémet pedig elfelezzük és betöltjük a piskótalapok közé.

A díszítéshez félretett krémmel vékonyan burkoljuk a tortát, illetve egy sima csőrös habzsákból kis félgömb alakú krémrózsákat dresszírozunk a torta tetejére, amit alaposan megszórunk kakaóporral. Végül a tortát körberakjuk babapiskótával és átkötjük egy szép szalaggal!

 

ildiKOKKI

Ildi KOKKI

 

 

Életszépítők

(Egy)személyes hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás