Tradicionális török desszert: sült tejberizs

hirdetés

A hazai török éttermekből sokak számára ismert lehet a sütlaç, azaz a sült tejberizs vagy rizspuding. Finom, laktató desszert, a gyerekek nagy kedvence.

Hozzávalók 4 adaghoz

1 liter tej

12,5 dkg rizs

10-12 dkg cukor

2 evőkanál kukoricakeményítő

1 tk vanília kivonat (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje v. 1 tasak vaníliás cukor)

1 tojássárgája

víz

csipetnyi só

 

Elkészítés

Mossuk meg a rizst, majd tegyük egy nagy serpenyőbe. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi a rizst éppen ellepi. Forraljuk fel, majd fedő alatt pároljuk takarékon, amíg a rizs megpuhul (kb. 15 perc).

Egy csésze tejben keverjük össze a kukoricakeményítőt.

Ha megpuhult a rizs, adjuk hozzá a tejet, a cukrot, a sót, a vanília kivonatot és a tejben elkevert keményítőt. Forraljuk össze, majd takaréklángon főzzük, közben kevergessük. Ha besűrűsödött, még 2-3 percig hagyjuk főni.

Töltsünk ujjnyi vizet egy magas falú tepsibe.

A forró keveréket adagoljuk közepes vagy kisebb méretű tűzálló edényekbe (kerámia, jénai, alufólia), majd a megtöltött edényeket helyezzük a tepsibe.

A tojássárgát 3 evőkanál tejjel keverjük össze, és egyenletesen kanalazzuk a rizsre.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 25 percig, amíg a teteje megbarnul (ld. fotó).

Hagyjuk langyosra hűlni, majd fogyasztásig a hűtőben tálaljuk.

Életszépítők

(Egy)személyes hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás